Υλικά
Για τη σούπα κολοκύθας
- 40 γρ. ελαιόλαδο Άλτις κλασικό ελαιόλαδο 1lt
- 200 γρ. πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 100 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 150 γρ. καρότο, κομμένο σε μεσαία καρέ
- 700 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
- 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 125 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 750 γρ. ζωμός κοτόπουλου Knorr
- 750 γρ. νερό
- 1 γρ. μπαχάρι, τριμμένο (ή 1/8 κουταλάκι του γλυκού ή 1 κόκκος) Μπαγκατζούνης
- 0,5 γρ. κανέλλα, σκόνη (ή 1/8 κουταλάκι του γλυκού) Μπαγκατζούνης
- 1 φύλλο δάφνης Μπαγκατζούνης
- 3 κόκκοι γαρύφαλλο Μπαγκατζούνης
- 2,5 γρ. κόλιανδρος, τριμμένος Μπαγκατζούνης
- 150 γρ. βούτυρο, καβουρδισμένο Lurpak
- 60 γρ. μέλι
- θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- αλάτι
Για το γαρνίρισμα
- σέλερι, ψιλοκομμένο
- μήλο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- λαχανάκια Βρυξελλών, σε φύλλα
Εκτέλεση
Για τη σούπα κολοκύθας
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, ρίχνουμε τον ζωμό, τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το μπαχάρι, την κανέλα, τη δάφνη και το γαρύφαλλο, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Αλατίζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά η κολοκύθα.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι και αλέθουμε τη σούπα πολύ καλά.
- Περνάμε τη σούπα από σινουά. Αν χρειάζεται, αλατίζουμε.
- Αν δε τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα, κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε γαρνίροντας με τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μήλο και το σέλερι.
Για το γαρνίρισμα
- Σερβίρουμε τη σούπα με το σέλερι, το μήλο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Tip: Επειδή οι ποσότητες των μπαχαρικών είναι μικρές γιατί οι γεύσεις τους είναι έντονες, μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε σύμφωνα με τη γεύση σας και να παραλείψετε ή ακόμη και να προσθέσετε μπαχαρικά της αρεσκείας σας.