Υλικά
Για τα brownies
- 300 γρ. κουβερτούρα 50 – 55% κακάο, ψιλοκομμένη Γιωτής
- 150 γρ. βούτυρο , σε μικρά κομμάτια
- 4 αυγά
- 250 γρ. καστανή ζάχαρη
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χωρίς Γλουτένη, Μύλοι Αγίου Γεωργίου*, κοσκινισμένο
- ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 γρ. καρύδια ή πεκάν CONTRA , χοντροκομμένα (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα καραμέλας
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κουτ. σούπας νερό
- 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά Arla
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια
- λίγο αλάτι αφρίνα, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
*To Αλεύρι Για όλες τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη είναι ένα μείγμα από ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας για σίγουρο αποτέλεσμα σε κάθε συνταγή, χωρίς ίχνος γλουτένης.
Εκτέλεση
Για τα brownies
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια φόρμα διαστάσεων 25×25 εκ.
- Σε ένα ανοξείδωτο μπολ, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και το βούτυρο και στερεώνουμε το μπολ στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί).
- Ανακατεύουμε πού και πού μέχρι να λιώσει εντελώς η κουβερτούρα και να έχουμε ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα έως ότου φουσκώσουν και ασπρίσουν.
- Ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Ενσωματώνουμε το αλεύρι Χωρίς Γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα ή μαρίζ.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, απλώνουμε τα καρύδια και ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ξεκινήσει να «σκάει» η επιφάνια.
Για τη σάλτσα καραμέλας
- Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, βράζουμε σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη και το νερό ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν διαλυθεί, σταματάμε το ανακάτεμα και περιστρέφουμε περιστασιακά το τηγάνι μέχρι να καραμελώσει και να πάρει βαθύ χρυσαφί χρώμα. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέστουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο, ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη πάνω στην φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε αποστηρωμένο βάζο και αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρισμα
- Κόβουμε τα μπράουνι σε τετράγωνα και σερβίρουμε σε πιάτο του γλυκού. Γαρνίρουμε με τη σάλτσα καραμέλας και αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με αλάτι αφρίνα.
- Για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση, μπορούμε να το σερβίρουμε με παγωτό ή σαντιγί.