Υλικά
- 1 κοτόπουλο μέτριο, ολόκληρο, καθαρισμένο του κρεοπωλείου μου
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα (ένα ολόκληρο κι ένα ψιλοκομμένο) της μαναβικής μας
- 2 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα (ένα ολόκληρο και ένα ψιλοκομμένο) της μαναβικής μας
- 2 φύλλα δάφνης της μαναβικής μας
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού ρύζι για σούπα (π.χ. νυχάκι) χυμα
- 60 ml ελαιόλαδο Αλτις εξαιρετικα παρθενο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- χυμός από 1-2 λεμόνια της μαναβικής μας
Εκτέλεση
- Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα μαζί με 1.600 ml νερό.
- Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
- Ρίχνουμε το ολόκληρο κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης και το ολόκληρο καρότο, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Με τρυπητή κουτάλα και μια πιρούνα μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα.
- Σουρώνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε κατά μέρος σε μπολ.
- Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τον ζωμό και αλατοπίπερο και βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα μέχρι να γίνει. Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και σβήνουμε τη φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, να αφρατέψουν.
- Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και σταδιακά το 1/3 από τον ζωμό της κατσαρόλας, μέχρι να ζεσταθεί το αυγολέμονο.
- Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και σείουμε για να ενσωματωθεί.