Υλικά
- 8-10 μέτρια καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες πάχους 2 εκ.
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο της μαναβικής μας
- 2 πράσα, σε φέτες της μαναβικής μας
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες της μαναβικής μας
- 300 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας Pummaro, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
- 350 γρ. κριθαράκι χοντρό Μελλισα
- 50 ml λευκό, ξηρό κρασί Vaenni
- 80 ml ελαιόλαδο Aλτις εξαιρετικα παρθενο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καλαμάρια για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να βγάλουν τα υγρά τους.
- Ρίχνουμε τα πράσα, το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και 250 ml νερό ζεστό.
- Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια.
- Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το κριθαράκι και βράζουμε για 8-9 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Στραγγίζουμε και αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα καλαμάρια, ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν και μαγειρεύουμε για άλλα 8-10 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο το φαγητό να σταθεί και σερβίρουμε.