“Τέσσερα «ατού» για υγιή γεράματα „

Η γήρανση είναι η σταδιακή διαδικασία έκπτωσης λειτουργιών του οργανισμού πριν επέλθει ο θάνατος, και δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να την αποφύγει. Τα σημάδια του χρόνου θα κάνουν αναπόφευκτα την εμφάνισή τους σε όλους, εκείνο όμως που είναι εφικτό είναι η καθυστέρησή της και η αποφυγή των ασθενειών που έρχονται με την γήρανση, κατά το ποσοστό που επιτρέπουν τα γονίδια του καθενός.

Η εξειδικευμένη σε θέματα διατροφής ιατρός Ιωάννα Αρσενοπούλου δηλώνει ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι ένας πρώτος παράγοντας που επιδρά στην υγεία. Η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο, και η αύξηση βάρους από τη νεαρή ηλικία (20 ετών) μέχρι τη μέση ηλικία (55 ετών) αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Ωστόσο υπάρχουν και καλά νέα καθώς η απώλεια βάρους, ακόμη κι αν είναι μικρή, μπορεί να μειώσει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο.

Εντυπωσιακό παράδειγμα αποτελούν τα αποτελέσματα μελετών που έγιναν και γίνονται κατά διαστήματα στα άτομα του Calorie Restriction Society στην Αμερική, τα οποία αυτοβούλως μειώνουν τη θερμιδική ποσότητα στη διατροφή τους, τρώγοντας πυκνές σε θρεπτικά συστατικά τροφές και διατηρώντας το ΔΜΣ κοντά στο 20. Σύμφωνα με μελέτη στην ομάδα που τρεφόταν με χαμηλές θερμίδες, βρέθηκε ότι η καρδιά τους ήταν σαν 16 χρόνια νεότερη. Βεβαίως, η μείωση θερμίδων κάτω από ένα όριο μπορεί να ενέχει και κινδύνους για την υγεία για αυτό είναι απαραίτητη η συμβουλή ειδικού πριν ξεκινήσει, εξηγεί η κ. Αρσενοπούλου.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διατροφής που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να διατηρήσει την υγεία του. Για παράδειγμα διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες, διατροφή με χαμηλά λιπαρά, μεσογειακή διατροφή, και άλλες ενδιάμεσες αυτών. Φαίνεται ότι η διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες είναι η πιο αποτελεσματική και γρήγορη στην απώλεια βάρους, αλλά σε βάθος χρόνου έχει συγκρίσιμα αποτελέσματα με τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι γνωστό ότι αν κρατιέται σε χαμηλές θερμίδες, έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη στην υγεία (χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά και καρκίνο). Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο τρόπος μαγειρέματος.

Ακρογωνιαίος λίθος για τη μελλοντική κατάσταση της υγείας μας και την υγιή γήρανση του οργανισμού χωρίς ασθένειες είναι η άσκηση και η καθημερινή κίνηση. Οι οδηγίες των επιστημονικών κοινοτήτων δίνουν τον ελάχιστο χρόνο άσκησης που απαιτείται για να μειώσουμε τον κίνδυνο για ασθένειες και καρκίνο, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 20 λεπτά ήπιας άσκησης την ημέρα ή 20 λεπτά έντονης άσκησης τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Μάλιστα, αν κάποιος δεν καπνίζει και δεν πίνει αλκοόλ ή αν πίνει αλλά διατηρεί την κατανάλωση στα χαμηλά συνιστώμενα όρια, δίνει στον εαυτό του επιπλέον εφόδια για να γεράσει υγιής και να αισθάνεται νέος.

Πηγή : http://medicalnews.gr/atou-ygih-geramata/

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Σχετικές Εικόνες: