“Πέντε σημεία που δεν πρέπει να πιάσεις ποτέ στο γραφείο ή στο σπίτι„

Είναι σημεία και αντικείμενα που όλοι αγγίζουμε, ξεχνώντας πως μπορεί να γίνουν «μέσο μεταφοράς» δυνητικά επικίνδυνων μικροοργανισμών.

Όσοι νομίζουν πως τα επικίνδυνα βακτήρια κατοικοεδρεύουν μόνο στην τουαλέτα του γραφείου ή του σπιτιού, ώρα να αναθεωρήσουν. Και μόνο ο συγχρωτισμός σε ένα χώρο καλλιεργεί εύφορο πεδίο για τη μετάδοση ιών και μικροβίων.

Δείτε ορισμένα από τα πιο «μολυσμένα» σημεία του χώρου εργασίας κα του σπιτιού, τα οποία θα πρέπει να αποφεύγουμε όσο μπορούμε. Κι αν αυτό είναι αδύνατο, θα πρέπει αμέσως μετά τη χρήση τους να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή να τα σκουπίζουμε με απολυμαντικό μαντήλι.

Γραφείο:

Το κουμπί του ασανσέρ και η κουπαστή της σκάλας: Όποιος μπει και βγει από το κτίριο θα τα αγγίξει, ενώ δεν καθαρίζονται τόσο τακτικά όσο οι τουαλέτες! Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως το ποσοστό των κουμπιών με βακτηριακό φορτίο μπορεί να ξεπεράσει το 60%. Τα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν όταν μετά το κουμπί του ασανσέρ πιάσουμε το πρόσωπο και κυρίως το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

Η πόρτα του γραφείου: Τα πόμολα στις πόρτες μπορούν να γίνουν πηγή σοβαρών λοιμώξεων. Ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα, μπορούν να συγκρατήσουν υψηλό βακτηριακό φορτίο. Οι επιδημιολόγοι έχουν ένα «κόλπο» προστασίας ενάντια στα πόμολα: δεν τα ακουμπάμε με γυμνό χέρι αλλά με ένα χαρτομάντηλο.

Το πληκτρολόγιο: Σε πολλούς χώρους εργασίας, τα πληκτρολόγια χρησιμοποιούνται από περισσότερους του ενός εργαζόμενους. Σε πρόσφατη έρευνα –που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Microbiology– ερευνήθηκαν 250 πληκτρολόγια και όλα είχαν μικρόβια! Επομένως, κάθε μέρα πριν πιάσουμε δουλειά, καθαρίζουμε καλά πληκτρολόγιο και ποντίκι, κατά προτίμηση με κάποιο απολυμαντικό προϊόν.

Το τηλέφωνο: Έρευνες έχουν ανακαλύψει εξαιρετικά επικίνδυνα μικρόβια, όπως ο ανθεκτικός σταφυλόκοκκος και το E.coli σε τηλεφωνικές συσκευές. Όσο περισσότεροι χρησιμοποιούν ένα τηλέφωνο, τόσο μεγαλύτερο το βακτηριακό φορτίο του. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα κινητά τηλέφωνα φιλοξενούν πολλά βακτήρια, αφού λειτουργούν ως «παγίδες» για τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα. λόγω της επαφής με το πρόσωπο, τη μύτη ή τα μάτια

Οι ξεχασμένες κούπες στην κουζίνα: Σχετικές μελέτες αναφέρουν πως τα χερούλια στις κοινόχρηστες κούπες του γραφείο μπορεί να «φιλοξενούν» δεκάδες διαφορετικά και επικίνδυνα βακτήρια. Φέρνουμε λοιπόν κάθε μέρα την κούπα μας από το σπίτι!

Σπίτι:

Οι πετσέτες της κουζίνας: Θεωρούνται το πιο βρώμικο αντικείμενο του σπιτιού, αφού βάσει ερευνών, «φιλοξενούν» κατά προσέγγιση γύρω στα 10 εκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα, δηλαδή 200 χιλιάδες περισσότερα απ’ όσα βρίσκονται στο κάθισμα της τουαλέτας.

Η επιφάνεια κοπής: Από τα πιο βρώμικα αντικείμενα είναι και η επιφάνεια που κόβουμε το ωμό κρέας και τα λαχανικά. Σύμφωνα με τις έρευνες, «φιλοξενεί» 200 φορές περισσότερα μικρόβια από το κάθισμα της τουαλέτας, λόγω της επαφής της με το ωμό κρέας.

Το τηλεκοντρόλ: Επίσης, από τα πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού, τα οποία θα πρέπει συχνά να απολυμαίνουμε, ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά, που συνήθως το βάζουν στο στόμα τους. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Virginia, το τηλεκοντρόλ είναι η τέλεια εστία για ανάπτυξη μικροβίων και άλλων μικροοργανισμών, επειδή το χρησιμοποιούμε συχνά και κυρίως, το πιάνουν πολλά χέρια.

Η οδοντόβουρτσα: Η οδοντόβουρτσα μπορεί να γίνει εστία μικροβίων  και για να την προστατέψετε, θα πρέπει να την έχετε κλειστή με καπάκι και μακριά από τη λεκάνη της τουαλέτας, επειδή κάθε φορά που πατάμε το καζανάκι, εκτινάζονται μικροοργανισμοί και μικρόβια. Κι αν η οδοντόβουρτσα βρίσκεται κοντά σε αυτό, μπορούν εύκολα να κολλήσουν πάνω της.

Οι πετσέτες του μπάνιου: Οι υγρές πετσέτες που μένουν στο θερμό περιβάλλον του μπάνιου αποτελούν μέρος ανάπτυξης των μικροβίων, ενώ όταν σκουπιζόμαστε μεταφέρουμε νεκρά κύτταρα πάνω σε αυτές, που χρησιμεύουν στα βακτήρια τροφή.  Γι’ αυτό, θα πρέπει να αλλάζετε τις πετσέτες πολύ συχνά, να τις πλένετε σε μεγάλους βαθμούς και τις μεγάλες του μπάνιου, μετά από κάθε χρήση να τις απλώνετε έξω να στεγνώσουν.

Πηγές : https://www.onmed.gr/ygeia/story/371202/pente-simeia-poy-den-prepei-na-piaseis-pote-sto-grafeio

http://medicalnews.gr/vromika-antikeimena/

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Σχετικές Εικόνες: