“Χρήσιμες «σπιτικές» συμβουλές„

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ούτε το καθαρό κομμάτι ενός μουχλιασμένου τροφίμου

Δεν υπάρχει καθαρό κομμάτι σε ψωμί που έχει μουχλιάσει. Η μούχλα είναι ένας μύκητας όπως τα μανιτάρια. Το πάνω μέρος του μύκητα είναι εύκολο κάποιος να το εξετάσει, υπάρχει όμως ένα τεράστιο «δίκτυο» που διατρέχει εσωτερικά το «σώμα» του οργανισμού, που δεν μπορείτε να δείτε παρά μόνο με μεγεθυντικό φακό. Και αν σκεφτείτε ότι μπορείτε να πάρετε μία άλλη φέτα από την ίδια φραντζόλα, κάνετε πάλι λάθος. Μέχρι τη στιγμή που η μούχλα γίνει εμφανής, μικροσκοπικά σποράκια αναπαράγονται σε όλο το ψωμί και ο μύκητας επεκτείνεται.

Είναι όμως κρίμα να πετάξετε όλη τη φραντζόλα. Σκέφτεστε ότι ίσως να μη βλάπτει να φάτε το κομμάτι αυτό, αλλά στην πραγματικότητα παίρνετε ένα ρίσκο. Υπάρχουν χιλιάδες είδη μούχλας που είναι αβλαβή για τον άνθρωπο. Αλλά μερικοί τύποι του μύκητα μπορούν να προσβάλλουν τα φαγητά, καθιστώντας αδύνατο να ξέρει κάποιος αν αυτό που τρώει είναι ασφαλές ή αν μπορεί να προκαλέσει παθήσεις, όπως αλλεργίες, μυϊκές βλάβες ή αιματολογικές μολύνσεις. Η θεωρία ότι ζεσταίνοντάς το θα εξουδετερωθεί ο μύκητας είναι ένας ακόμη μύθος.

Δέκα τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στον φούρνο μικροκυμάτων

Επειδή ο φούρνος μικροκυμάτων δεν ψήνει ομοιόμορφα, είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε ότι κάποια βακτήρια μπορεί να επιβιώσουν. Ακόμα, κάποια τρόφιμα όταν μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες.

Δείτε ποια τρόφιμα δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στα μικροκύματα:

Τα αυγά δεν πρέπει να εκτίθενται πολλές φορές στη θερμότητα, γιατί η πρωτεΐνη τους καταστρέφεται, γίνονται τοξικά και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Σε περίπτωση που βάλετε το μητρικό γάλα στον φούρνο μικροκυμάτων, υπάρχει η πιθανότητα να παραζεσταθεί κι έτσι αρκετές από τις ευεργετικές του ιδιότητες καταστρέφονται. Τα μικροκύματα ζεσταίνουν ανομοιόμορφα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «καυτές περιοχές» μέσα σε αυτό, κάτι που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για ένα μωρό, καθώς μπορεί να καεί.

Τα αλλαντικά περιέχουν χημικά και συντηρητικά, που γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα όταν εκτίθενται στα μικροκύματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Όσο περισσότερη ώρα μείνει σε θερμοκρασία δωματίου το ρύζι μετά τα μικροκύματα, τόσα περισσότερα βακτήρια αρχίζουν να δημιουργούνται, τα οποία παράγουν τοξίνες που προκαλούν διάρροια, εμετό ή ναυτία.

Όταν ξαναζεσταίνεται το κοτόπουλο στον φούρνο μικροκυμάτων η σύνθεση της πρωτεΐνης αλλάζει, διασπάται με διαφορετικό τρόπο και υπάρχει κίνδυνος στομαχικών διαταραχών. Έπειτα, το κοτόπουλο χάνει τα θρεπτικά συστατικά του και υπάρχει ακόμα και κίνδυνος σαλμονέλας από βακτήρια που θα επιβιώσουν.

Το σπανάκι, το λάχανο, το σέλερι, τα παντζάρια, όταν ξαναζεσταίνονται μπορεί να είναι βλαπτικά για τον οργανισμό. Τα φυσικά νιτρικά άλατα που περιέχουν μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, οι οποίες μπορεί να είναι καρκινογόνες, σύμφωνα με μελέτες.

Η καψαϊκίνη που υπάρχει στις καυτές πιπεριές και τους δίνει τη χαρακτηριστική καυτερή γεύση τους, όταν ζεσταίνεται στα μικροκύματα απελευθερώνεται στον αέρα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνοή ή ακόμα και βήχα.

Όταν ξαναζεσταίνουμε τις ήδη μαγειρεμένες πατάτες, ευνοείται και η ανάπτυξη του βοτυλικού κλωστρηδίου, ενός επικίνδυνου βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τοξική δηλητηρίαση (αλλαντίαση).

Οι κίνδυνοι για όσους ψήνουν σε κάρβουνα ή ξύλα

Σύμφωνα με μια νέα κινεζο-βρετανική επιστημονική έρευνα στο περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, τα μικροσκοπικά σωματίδια από την καύση ξύλων και κάρβουνων μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν αναπνευστικές παθήσεις.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 280.000 ανθρώπους ηλικίας 30 έως 79 ετών, οι οποίοι στην αρχή της μελέτης δεν είχαν καμία αναπνευστική πάθηση. Διαπιστώθηκε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν συστηματικά ξύλα ή κάρβουνα για το μαγείρεμα, είχαν κατά μέσο όρο 36% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο ή πρόωρου θανάτου λόγω αναπνευστικής πάθησης, σε σχέση με όσους χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικό ρεύμα ή αέριο. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούσαν τα ξύλα ή τα κάρβουνα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως όσοι έκαναν χρήση ξύλων ή κάρβουνων για πάνω από 40 χρόνια είχαν 54% μεγαλύτερο κίνδυνο.

 

Πηγές : https://www.newsbeast.gr/health/arthro/3990465/giati-den-prepei-na-trome-oyte-to-katharo-kommati-enos-moychliasmenoy-trofimoy

http://medicalnews.gr/trofima-fournos-mikrokimaton/

http://medicalnews.gr/psisimo-karvouna-ksyla/

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Σχετικές Εικόνες: