“Επιστροφή στο σχολείο: Το check up που πρέπει να κάνουν τα παιδιά πριν μπουν στις σχολικές αίθουσες”

Μόλις αρχίσουν τα σχολεία, τα παιδιά μας θα περνούν καθημερινά τις ώρες τους μαζί με άλλα παιδιά, σε ένα περιβάλλον έξω από την ασφάλεια του σπιτιού.Έτσι είναι σημαντικό να κάνουμε όλες τις προληπτικές εξετάσεις που χρειάζονται ώστε να διασφαλίσουμε την καλή υγεία του παιδιού μας και να το προφυλάξουμε, είτε αυτό ξεκινάει τον παιδικό σταθμό, είτε το δημοτικό ή το γυμνάσιο.

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας για το ποιες είναι οι κατάλληλες εξετάσεις για το παιδί σας, όμως οι πιο σημαντικές είναι οι παρακάτω.
Εξετάσεις αίματος

Είναι η πιο απαραίτητη εξέταση και ενδεικτική για την υγεία των παιδιών μας και μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε τυχόν αδυναμίες και να τις αντιμετωπίσουμε.

Εμβόλια
Βασικό εργαλείο του τσεκ απ για τα εμβόλιο είναι το βιβλιάριο υγείας ώστε να δει ο ειδικός ιατρός ποια εμβόλια θα γίνουν για πρώτη φορά και ποια θα είναι επαναληπτικά.

Καρδιολογικός και σκελετικός έλεγχος
Ο καρδιολογικός έλεγχος μπορεί να ανιχνεύσει στα παιδιά τα λεγόμενα αθώα φυσήματα. Ο έλεγχος για τυχόν ανωμαλίες του σκελετού και του μυϊκού συστήματος πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες των παιδιών του δημοτικού.

Έλεγχος ακοής και όρασης
Ο έλεγχος στην ακοή είναι σημαντικός καθώς πολλές φορές μπορεί να υπάρχει νευραισθητήριος βαρηκοία ή μια βαρηκοία αγωγής (υγρό στο αυτάκι) η οποία δεν έχει γίνει αντιληπτή. Ο οφθαλμολογικός έλεγχος του παιδιού ουσιαστικά περιλαμβάνει τον έλεγχο για αχρωματοψία ή δυσχρωματοψία, για διαθλαστικές ανωμαλίες όπως είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός αλλά και την εξακρίβωση τυχόν αμβλυωπίας.

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης
Σε παιδιά που είναι μεγαλύτερα από τριών ετών, η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετριέται κάθε χρόνο και να αξιολογείται σύμφωνα με τους πίνακες των φυσιολογικών τιμών με βάση την ηλικία, το φύλο και το ύψος του παιδιού.

Οδοντιατρικός έλεγχος
Είναι ευκαιρία το παιδί να κάνει την φθορίωση του και να προληφθεί η τερηδόνα.

Eίναι καλό να ξέρετε ότι πολλά νοσοκομεία παρέχουν πακέτα προληπτικών εξετάσεων « back to school » για τα παιδιά. Τέλος, αν έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας έχει αλλεργία σε κάποια τροφή, πρέπει οπωσδήποτε να το υποβάλλετε σε ένα αλλεργικό τεστ ώστε να ξέρετε τι να αποφεύγει και πως να προστατευτεί.

Πηγή : https://www.mothersblog.gr/paidi/ekpaideysi/story/62506/back-to-school-check-up-ti-exetaseis-prepei-na-kanoyn-ta-paidia-prin-mpoyn-stis-sxolikes-aithoyses
Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Σχετικές Εικόνες: