Υλικά
- 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από σπάλα του κρεοπωλείου μας
- 120 γρ. ρύζι γλασέ χύμα της μαναβικής μας
- 120 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο της μαναβικής μας
- 10 κλωνάρια δυόσμος, ψιλοκομμένος της μαναβικής μας
- 6 κλωνάρια άνηθος, ψιλοκομμένος της μαναβικής μας
- 5 κλωνάρια μαϊντανός, ψιλοκομμένος της μαναβικής μας
- 1 αυγό
- 1 καρότο, σε κυβάκια της μαναβικής μας
- 1 φύλλο δάφνης Μπαγκατζούνης
- 100 ml ελαιόλαδο Αλτις εξαιρετικα παρθένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το αυγό, αλατοπίπερο και 40 ml από το ελαιόλαδο,
- ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε περίπου 25 γιουβαρλάκια.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε 1.200 ml νερό, το καρότο, τη δάφνη, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο λάδι και βράζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
- Ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια με τρυπητή κουτάλα (σε δόσεις) και ξαφρίζουμε για όσο χρειαστεί (περίπου 10 λεπτά).
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
- Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.
Αυγολέμονο:
- Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με το κορν φλάουρ.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το σύρμα μέχρι να γίνουν μαρέγκα και σε τρίτο μπολ χτυπάμε τους κρόκους.
- Ρίχνουμε το μείγμα λεμονιού στους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί.
- Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα (2-3 κουτάλες) και το ρίχνουμε σταδιακά στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το αυγολέμονο να ζεσταθεί καλά.
- Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, σείουμε να πάει παντού και αποσύρουμε την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι.