Υλικά

  • 400γρ. Φυτίνη Ελαις (σε θερμοκρασία δωματίου, εννοούμε να έχουν μαλακώσει αρκετά ωστέ να είναι μαλακά στο χτύπημα)
  • 1 βιτάμ  250γρ. (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 πιατάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
  • 1 μπέϊκιν Μπαγκατζούνης
  • 2 βανίλιες Μπαγκατζούνης
  • 1 αυγό  Τζηκας
  • Σόδα στη μύτη του κουταλιού του γλυκού
  • 1/4 ποτήρι του κρασιού κονιάν Vaeni
  • 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα της μαναβικής μας
  • Αλεύρι Κούλα όσο πάρει ( για όλες τις χρήσεις, 1κιλό περίπου )
  • Αμύγδαλα 1 κούπα (αποφλοιωμένα) Tsik2Tsik
  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμμα

Εκτέλεση

  1. Αρχικά χτυπάμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ (που έχει αντικαταστήσει το γουδί) και τα καβουρδίζουμε με μία κουταλιά της σούπας βούτυρο.
  2. Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη φυτινή.
  3. Τα χτυπάμε αρκετά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να γίνει σαν σαντιγύ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  4. Κατόπιν, προσθέτουμε στο μείγμα: τη σόδα, το μπέΪκιν, τις βανίλιες και αυτόματα ρίχνουμε το κονιάκ και τον χυμό από το πορτοκάλι που στύψαμε από πάνω για να σβήσουμε τη σόδα και το μπέϊκιν. Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε και το ξύσμα, το αυγό και τα αμύγδαλα και επαναλαμβάνουμε το χτύπημα. Μόλις ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ( συνήθως παίρνει 1κιλό), και ζυμώνουμε με τα χέρια πλέον, μόλις αισθανθούμε μία πολύ απαλή υφή στη ζύμη, είναι έτοιμοι για να τους πλάσουμε.
  5. Στο πλάσιμο θα πρέπει να τους μεταχειριστείτε απαλά γιατί δεν είναι τόσο εύπλαστοι όπως άλλες ζύμες που περιέχουν περισσότερα υγρά,
  6. Αφού τους πλάσετε σε μέτριο σχήμα, τους κάνετε απαλά ένα «πατημα» με το δάχτυλό σας στο κέντρο, έτσι ώστε να κάνουν μία μικρή καμπύλη προς τα μέσα, (αυτό βοηθάει να μη φουσκώσουν πολύ) .
  7. Τους ψήνεται στους 190ο C σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 40’ λεπτά.
  8. Αφού κρυώσουν, χλιαροί τους πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη. Καλή Επιτυχία & του χρόνου με υγεία!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)