“Καρκίνος: 7 άγνωστοι παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε„

Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι ο καρκίνος ήταν βασική αιτία θανάτου, με κατά μέσο όρο 261 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, σε όλη την ΕΕ το 2015.

Οι πιο κοινές μορφές καρκίνου -όλες με τυποποιημένα ποσοστά θνησιμότητας άνω των 10 ανά 100.000 κατοίκους- περιλάμβαναν κακοήθη νεοπλάσματα: της τραχείας, των βρόγχων και των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, του ορθού, του μαστού, του παγκρέατος, του προστάτη, του στομάχου και του ήπατος, καθώς και των χοληφόρων οδών.

Ο κατάλογος των αιτιών θανάτων από καρκίνο έγινε ακόμη πιο μακρύς το 2018, με τους επιστήμονες να αναδεικνύουν νέους ή να επιβεβαιώνουν λιγότερο γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της πάθησης.

Σύμφωνα με το Live Science, στους ήδη γνωστούς παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, κόκκινο κρέας κλπ.) προστίθενται νέοι, παράξενοι και μη, που υπό προϋποθέσεις ανοίγουν το δρόμο στον καρκίνο:

Καυτό τσάι: Το τσάι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Το πράσινο μάλιστα, φαίνεται να έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Αν όμως κανείς το πίνει πολύ καυτό, τότε αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, σύμφωνα με κινεζική έρευνα σε 450.000 ανθρώπους. Aν κάποιος, εκτός από καυτό τσάι, είναι καπνιστής και πίνει αρκετό αλκοόλ, τότε έχει πενταπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου σε σχέση με όσους δεν κάνουν τίποτε από τα τρία (καυτό τσάι, κάπνισμα, αλκοόλ).

Σωματική αδράνεια: Η σωματική κίνηση και άσκηση μειώνει κατά 7% κατά μέσο όρο τον κίνδυνο οποιουδήποτε καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αλλά, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σχέση ανάμεσα στη σωματική αδράνεια και στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Ύψος: Οι ψηλοί είναι πιθανότερο να πάθουν καρκίνο απ’ ό,τι οι κοντοί, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που διαπίστωσε ότι για κάθε έξτρα δέκα εκατοστά ύψους ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνει κατά περίπου 10%. Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή οι ψηλότεροι έχουν περισσότερα κύτταρα στο σώμα τους, άρα και περισσότερες πιθανότητες να συμβεί σε αυτά κάποια καρκινική μετάλλαξη.

Καπνός από ψησταριά: Οι άνθρωποι που κάθονται κοντά στις ψησταριές την ώρα του ψησίματος, απορροφούν μέσω του δέρματός τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, αυξημένες ποσότητες χημικών ουσιών (πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων), που απελευθερώνονται από την καύση των ξύλων ή των κάρβουνων και είναι δυνατόν να προκαλέσουν καρκίνο. Η απορρόφηση αυτών των δυνητικά καρκινογόνων ουσιών είναι μεγαλύτερη από το δέρμα απ’ ό,τι εισπνέοντάς τις από τον αέρα. Όταν είναι καλοκαίρι και το δέρμα είναι πιο εκτεθειμένο, η απορρόφηση είναι μεγαλύτερη.

Αλκοόλ: Περίπου το 5% των νέων περιστατικών καρκίνου κάθε χρόνο παγκοσμίως σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας. Το αλκοόλ ευθύνεται για διάφορους καρκίνους, όπως στόματος-λαιμού, οισοφάγου, μαστού, παχέος εντέρου, ήπατος κ.ά. Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς «γερό ποτήρι», καθώς ακόμη και μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Εμφυτεύματα στήθους: Ένας συγκεκριμένος τύπος εμφυτεύματος, σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί να αυξήσει στις γυναίκες την πιθανότητα ενός σπάνιου είδους λεμφώματος, που δεν είναι καρκίνος του μαστού, αλλά του λεμφικού συστήματος. Ο κίνδυνος είναι πάντως μικρός, καθώς υπολογίστηκε ότι για κάθε 7.000 γυναίκες που βάζουν εμφύτευμα στήθους, μία θα εμφανίσει αυτόν τον καρκίνο στο μαστό έως τα 75 της χρόνια. Η αιτία είναι ακόμη ασαφής και πιθανώς οφείλεται στην πρόκληση φλεγμονής από το εμφύτευμα στον ιστό του στήθους.

Περιττά κιλά: Η παχυσαρκία συνδέεται με τουλάχιστον δέκα είδη καρκίνου, σχεδόν διπλασιάζοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου, του στομάχου, του ήπατος, των νεφρών κ.ά. Η διατήρηση κανονικού βάρους θεωρείται πλέον βασικό μέτρο προφύλαξης.

Πηγή: https://www.onmed.gr/ygeia/story/373422/karkinos-7-agnostoi-paragontes-kindynoy-poy-prepei-na-gnorizete-eikones

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Σχετικές Εικόνες: