“Πόνοι στις αρθρώσεις: Πού οφείλονται ανάλογα με τα συμπτώματα που τους συνοδεύουν„

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις, με συνηθέστερο τον πόνο στα γόνατα.

Οι πόνοι των αρθρώσεων υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων και για να αντιμετωπιστούν πρέπει να κατανοηθεί πλήρως η αιτία που τους προκαλεί.

Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς πολλές ασθένειες εκδηλώνονται με ίδια συμπτώματα, ένα από τα οποία είναι και ο πόνος στις αρθρώσεις.

Εάν σας πονάει τουλάχιστον μία άρθρωση, πρέπει να απευθυνθείτε σε ρευματολόγο, προκειμένου να διαπιστώσει αν ο πόνος οφείλεται σε κάποια μορφή αρθρίτιδας ή σε άλλη αιτία.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες του πόνου των αρθρώσεων και από ποια άλλα συμπτώματα συνοδεύονται:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Είναι μια επικίνδυνη αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει κυρίως τις αρθρώσεις. Συνδέεται επίσης με φλεγμονή γύρω από τους πνεύμονες, καρδιακά προβλήματα και χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: Πρησμένες αρθρώσεις και δυσφορία και στις δύο πλευρές, συμπτώματα που επιμένουν για εβδομάδες ή μήνες, πόνους στα γόνατα, τα χέρια, τα δάχτυλα και τα πόδια, απώλεια κινητικότητας, πυρετό, παραμόρφωση δακτύλων.

Θυλακίτιδα: Ο θύλακας είναι ένας λεπτός, λείος σάκος που βρίσκεται γύρω από την άρθρωση και προστατεύει από την τριβή των οστών με τον γύρω μαλακό ιστό, όπως είναι το δέρμα, οι μύες, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες. Αποτελείται από μια αρθρική μεμβράνη, περιέχει και παράγει αρθρικό υγρό. Η υπερβολική τριβή, ένας τραυματισμός ή κάποιες άλλες συνθήκες μπορούν να ερεθίσουν τον αρθρικό υμένα και να προκαλέσουν φλεγμονή. Ο αρθρικός υμένας που έχει κάποια φλεγμονή θα λεπτύνει και θα παράγει επιπλέον αρθρικό υγρό. Έτσι θα προκαλέσει συμπτώματα όπως πρήξιμο, ερυθρότητα του δέρματος και αύξηση της θερμοκρασίας της περιοχής, ευαισθησία και πόνο. Συνήθως επηρεάζονται οι θύλακες στα γόνατα, στους ώμους και στους γοφούς. Λιγότερο συχνά, θυλακίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στις φτέρνες, στους καρπούς, στο πίσω μέρος των γλουτών και στο μεγάλο δάχτυλο.

Ινομυαλγία: Είναι άγνωστης αιτιολογίας σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο και ευαισθησία. Οι ειδικοί την αποδίδουν σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνος στους μύες και τα οστά, γενική κόπωση, διαταραχές του ύπνου, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και μυρμήγκιασμα και ευαισθησία στον θόρυβο.

Τραυματισμός: Συνήθως συμβαίνουν στα γόνατα, τους καρπούς και τους αγκώνες. Εάν έχετε φλεγμονή και πόνο μόνο σε μία άρθρωση, ίσως να έχετε τραυματιστεί λόγω απότομης κίνησης ή έντονης σωματικής δραστηριότητας. Τα συμπτώματα είναι ο πόνος, η ερυθρότητα και η φλεγμονή των αρθρώσεων, καθώς επίσης το οίδημα στο σημείο και το μειωμένο εύρος κίνησης.

Οστεοπόρωση: Η μείωση της οστικής μάζας αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος. Οι πόνοι στις αρθρώσεις και ειδικά στα γόνατα είναι κοινοί στους πάσχοντες από οστεοπόρωση, δηλαδή 1 στις 3 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50. Η οστεοπόρωση δεν έχει συμπτώματα στα πρώτα στάδια. Σε επόμενα στάδια μπορεί να εκδηλωθεί με υποχώρηση των ούλων και αδύναμα και εύθραυστα νύχια, πόνους στα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη.

Λοιμώξεις: Προκαλούνται από βακτήρια που εισέρχονται στο σώμα και συχνά οφείλονται σε τραύμα ή χειρουργική επέμβαση. Τα βακτήρια εξαπλώνονται μέσω του αίματος στα οστά και τις αρθρώσεις. Λοιμώξεις που προκαλούν πόνο στα οστά και στις αρθρώσεις είναι οι εξής: – Οστεομυελίτιδα: Είναι συχνή σε άτομα με διαβήτη. Αναπτύσσεται γρήγορα και εκδηλώνεται με πόνο, πυρετό και δυσκαμψία. – Σηπτική αρθρίτιδα: Επηρεάζει συχνά τις αρθρώσεις στα πόδια και τα χέρια, συμπεριλαμβανομένων των γοφών, των ώμων και των καρπών.

Λύκος: Είναι αυτοάνοση πάθηση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται σε υγιή ιστό σε πολλά σημεία του σώματος. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο επειδή η διάγνωσή της είναι δύσκολη και δεν υπάρχει θεραπεία. Επηρεάζει τα μάτια, τους πνεύμονες, την καρδιά, το δέρμα, τα νεφρά, το αίμα και τον εγκέφαλο, αλλά το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο διάχυτος πόνος στις αρθρώσεις. Τυπικά συμπτώματα: – Ήπιος έως πολύ έντονος πόνος στις αρθρώσεις – Πυρετός που δεν υποχωρεί – Απώλεια μαλλιών – Αναιμία και αδυναμία – Εξανθήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός εξανθήματος σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπο – Απώλεια μνήμης – Πονοκέφαλοι

Πηγή:  https://www.onmed.gr/ygeia/story/383712/ponoi-stis-arthroseis-poy-ofeilontai-analoga-me-ta-symptomata-poy-toys-synodeyoyn-eikones

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Σχετικές Εικόνες: