Υλικά
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κλ. θυμάρι
- 150 γρ. ψωμί για τοστ
- 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
- 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
- 50 ml γάλα
- 500 γρ. κιμά χοιρινό
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 αβγό
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι δυόσμο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τον πουρέ
- 1 κιλό πατάτες
- 70 γρ. βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσει.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
- Ρίχνουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μπλέντερ βάζουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και το ψωμί του τοστ “σπασμένο” με τα χέρια μας. Χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το ψωμί.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, την πάπρικα, το γάλα και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
- Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το χοιρινό και τον μοσχαρίσιο κιμά, το ξύσμα από το λεμόνι και το αυγό.
- Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο (μόνο τα φύλλα του) και βάζουμε στο μπολ.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ξεκινάμε να πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί, με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει.
- Στη συνέχεια πλάθουμε το μείγμα σε 6-8 μεγάλα μπιφτέκια 220-230 γρ. το καθένα.
- Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για 30-40 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.
- Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.
- Πασπαλίζουμε με λίγη φρέσκια ρίγανη. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω, πιπέρι, πάπρικα και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε αυτό το φανταστικό πιάτο!