“Εαρινή κόπωση: Πώς θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας„

Υπολογίζεται ότι ένα στα 5 άτομα (τα 3 στα 5 γυναίκες) αντιμετωπίζουν την άνοιξη μια ανεξήγητη κόπωση που συχνά συνοδεύεται από κράμπες, ταχυκαρδία και αδυναμία συγκέντρωσης.

Η πτώση των επιπέδων ενέργειας στις αρχές της άνοιξης αποδίδεται από τους ειδικούς στην αλλαγή κάποιων βιολογικών λειτουργιών με επακόλουθο την ατονία, αλλά και στη μείωση των αποθεμάτων μαγνησίου (που ρυθμίζει το νευρικό σύστημα) και σιδήρου (μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλο το σώμα).

Άλλοι παράγοντες που μάς «κλέβουν» την ενέργεια είναι η κακής ποιότητας διατροφή, η οποία δεν προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες) που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει ομαλά, η πτώση της αρτηριακής πίεσης (υπόταση), η αϋπνία και η κατάθλιψη.

Δείτε παρακάτω πώς θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας για να ανταπεξέλθετε στην εαρινή κόπωση:

Η διατροφή πρέπει να βασίζεται σε φρέσκες, ωμές και φυσικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς). Σε σχέση με τις μαγειρεμένες και επεξεργασμένες, περιέχουν υψηλότερη αναλογία σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία λειτουργούν ευεργετικά στην τόνωση του οργανισμού.

Δώστε έμφαση στις αερόβιες ασκήσεις (περπάτημα, βόλεϊ, μπάσκετ, κολύμπι) που συμβάλλουν στην ομαλή ροή της ενέργειας σε όλο το σώμα.

Μειώστε ή κόψτε το τσιγάρο. Το κάπνισμα προκαλεί σε κάποιους κόπωση, η οποία υποχωρεί μετά τη διακοπή του.

Ελέγξτε τα επίπεδα σιδήρου και μαγνησίου. Συχνά τα συμπτώματα γενικής αδυναμίας και εξάντλησης, ειδικά την άνοιξη, μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη αυτών των δύο ιχνοστοιχείων. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το μοσχαρίσιο κρέας, το συκώτι, τα αβγά, τα ψάρια, ενώ μαγνήσιο θα βρείτε στα δημητριακά, το γάλα, τους ξηρούς καρπούς, το κακάο, το σπανάκι, το ακατέργαστο ρύζι, τα φασόλια, τις μπανάνες, το ψάρι και το κρέας.

Τονωθείτε με αιθέρια έλαια. Προσθέστε 10 σταγόνες από αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου στην μπανιέρα, την οποία θα γεμίσετε με ζεστό νερό, και μείνετε στο νερό μέχρι να κρυώσει. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε αιθέρια έλαια με επίσης τονωτικές ιδιότητες (π.χ. πορτοκάλι, φασκόμηλο, θυμάρι, ροδόξυλο, λεμόνι) και να τα προσθέσετε σε ένα φυτικό λάδι (π.χ. αμυγδαλέλαιο), με το οποίο θα κάνετε μασάζ σε όλο το σώμα.

Πηγή : https://www.onmed.gr/ygeia/story/382906/earini-koposi-pos-tha-enisxysete-ton-organismo-sas-eikones

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Σχετικές Εικόνες: