“Οι απαραίτητες βιταμίνες για να μακρύνουν γρήγορα τα μαλλιά„

Τα μακριά μαλλιά θεωρούνται σημαντικό «ατού» για τις περισσότερες γυναίκες, αφού τους τονίζουν τη θηλυκότητα και τους ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση.

Τα μακριά και υγιή μαλλιά αντανακλούν, πέρα από τα καλά γονίδια της γυναίκας, και τις σωστές διατροφικές επιλογές της, δηλαδή μια διατροφή που παρέχει βιταμίνες απαραίτητες για να αναπτυχθεί η τρίχα και να είναι τα μαλλιά δυνατά και λαμπερά.

Δείτε πέντε βιταμίνες-κλειδιά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μαλλιών:

  1. Βιταμίνη Α: Όλα τα κύτταρα, άρα και τα κύτταρα της τρίχας, χρειάζονται τη βιταμίνη Α για να αναπτυχθούν. Οι ανάγκες των μαλλιών είναι δε αυξημένες, καθώς αποτελούν ιστούς με ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης. Επίσης, η βιταμίνη Α εμπλέκεται στην παραγωγή του σμήγματος, το οποίο διατηρεί την επιδερμίδα του κρανίου ενυδατωμένη ώστε να παραμένει ο θύλακας της τρίχας υγιής. Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως το γάλα, το αυγό και το γιαούρτι. Τροφές όπως η γλυκοπατάτα, το καρότο, η κολοκύθα, το σπανάκι και το κέιλ είναι πλούσιες σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό.
  2. Βιταμίνη Β7 (βιοτίνη): Η έλλειψη της βιταμίνης Β7 έχει συνδεθεί στο πλαίσιο πολλών μελετών με την τριχόπτωση. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται μεταξύ άλλων στη γλυκοπατάτα, στο αυγό, στα αμύγδαλα, στα όσπρια, στις σαρδέλες, στα μανιτάρια και στα καρύδια.
  3. Βιταμίνη C: Οι βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες μπλοκάρουν την ανάπτυξη της τρίχας και «γερνούν» πρόωρα τα μαλλιά. Η βιταμίνη C έχει γνωστή και αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που αυτές προκαλούν. Η βιταμίνη C συμβάλλει επίσης στη σύνθεση του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που αποτελεί δομικό συστατικό της τρίχας. Οι φράουλες, οι πιπεριές και τα εσπεριδοειδή είναι μερικές από τις τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
  4. Βιταμίνη D: Μελέτες έχουν δείξει ότι η «βιταμίνη του ήλιου» βοηθά στη δημιουργία νέων θυλάκων στο δέρμα του κρανίου, των μικροσκοπικών πόρων απ΄ όπου φυτρώνουν οι νέες τρίχες. Ο ίδιος ο οργανισμός μας μπορεί να συνθέσει τη βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία, τη βρίσκουμε όμως και σε μερικές τροφές, κυρίως στα λιπαρά ψάρια, στο αυγό και στα μανιτάρια.
  5. Βιταμίνη Ε: Όπως και η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε προστατεύει τα μαλλιά χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση. Οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, το σπανάκι και το αβοκάντο είναι καλές πηγής βιταμίνης Ε.

Πηγή:  https://www.onmed.gr/omorfia/story/366218/oi-aparaitites-vitamines-gia-na-makrynoyn-grigora-ta-mallia-pics

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!