Υλικά
- 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο κομμένα σε μπουκίτσες
- 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
- 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
- 30 γραμ. ελαιόλαδο Άλτις κλασσικό 1lt
- 1 κλαδάκι θυμάρι
- 1 μήλο καθαρισμένο (κομμένο σε μικρά καρέ)
- 50 γραμ. κονιάκ
- 50 γραμ. μαυροδάφνη
- 200 γραμ. ζωμό κότας Knorr
- Αλάτι Κάλας
- Πιπέρι Μαύρο Μπαγκατζούνης
- 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα
- 10 κάστανα βρασμένα
- 10 γραμ. κρύο βούτυρο Lurpak
- λίγο σχοινόπρασο για το γαρνίρισμα
Για τον βουτυράτο πουρέ με σιμιγδάλι
- 400 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1750 γραμ. ζωμό κότας Knorr
- αλάτι κατά βούληση
- 3 κ.σ βούτυρο Lurpak
- παρμεζάνα ψιλοτριμμένη (ή πεκορίνο) Grana Padane
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο στο τηγάνι
- Για την τηγανιά κοτόπουλο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι με χοντρή βάση. Σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τις μπουκίτσες κοτόπουλο γύρω γύρω, για 2-3′ από κάθε πλευρά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το θυμάρι και σοτάρουμε για 2-3′ να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το μήλο και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα βρασμένα κάστανα. Σοτάρουμε για 2′.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε τη μαυροδάφνη και το ζωμό κοτόπουλο και βράζουμε για 15′ σε μέτρια φωτιά να ψηθεί το φιλέτο και να γλασάρει η λίγη πυκνή σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε.
- Αν θέλουμε, προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο, όσο ένα καρύδι για να γυαλίσει η σάλτσα. Ανακινούμε το τηγάνι να λιώσει με την θερμοκρασία των υλικών. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Για τον βουτυράτο πουρέ με σιμιγδάλι
- Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε το ζωμό να πάρει βράση. Αλατίζουμε κατά βούληση. Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τακτικά, γιατί πιάνει στην βάση της κατσαρόλας.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά για 25 λεπτά, μέχρι να σκάσει ο κόκκος και να χυλώσει. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας για να λιώσει. Τέλος, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε την κατσαρόλα με τον πουρέ να σταθεί για 5 λεπτά, σκεπασμένη. Σερβίρεται ζεστός κι αφράτος.