Υλικά

  • 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο κομμένα σε μπουκίτσες
  • 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
  • 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
  • 30 γραμ. ελαιόλαδο Άλτις κλασσικό 1lt
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • 1 μήλο καθαρισμένο (κομμένο σε μικρά καρέ)
  • 50 γραμ. κονιάκ
  • 50 γραμ. μαυροδάφνη
  • 200 γραμ. ζωμό κότας Knorr
  • Αλάτι Κάλας
  • Πιπέρι Μαύρο Μπαγκατζούνης
  • 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα
  • 10 κάστανα βρασμένα
  • 10 γραμ. κρύο βούτυρο Lurpak
  • λίγο σχοινόπρασο για το γαρνίρισμα

Για τον βουτυράτο πουρέ με σιμιγδάλι

  • 400 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1750 γραμ. ζωμό κότας Knorr
  • αλάτι κατά βούληση
  • 3 κ.σ βούτυρο Lurpak
  • παρμεζάνα ψιλοτριμμένη (ή πεκορίνο) Grana Padane

Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο στο τηγάνι

  • Για την τηγανιά κοτόπουλο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι με χοντρή βάση. Σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τις μπουκίτσες κοτόπουλο γύρω γύρω, για 2-3′ από κάθε πλευρά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το θυμάρι και σοτάρουμε για 2-3′ να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το μήλο και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα βρασμένα κάστανα. Σοτάρουμε για 2′.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε τη μαυροδάφνη και το ζωμό κοτόπουλο και βράζουμε για 15′ σε μέτρια φωτιά να ψηθεί το φιλέτο και να γλασάρει η λίγη πυκνή σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Αν θέλουμε, προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο, όσο ένα καρύδι για να γυαλίσει η σάλτσα. Ανακινούμε το τηγάνι να λιώσει με την θερμοκρασία των υλικών. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Για τον βουτυράτο πουρέ με σιμιγδάλι

  • Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε το ζωμό να πάρει βράση. Αλατίζουμε κατά βούληση. Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τακτικά, γιατί πιάνει στην βάση της κατσαρόλας.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά για 25 λεπτά, μέχρι να σκάσει ο κόκκος και να χυλώσει. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας για να λιώσει. Τέλος, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε την κατσαρόλα με τον πουρέ να σταθεί για 5 λεπτά, σκεπασμένη. Σερβίρεται ζεστός κι αφράτος.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)