“Καλοκαίρι και εγκυμοσύνη: Αυτό το συστατικό δεν πρέπει να περιέχει το αντηλιακό σας„

Αναμφισβήτητα η χρήση αντηλιακής προστασίας είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατευτείτε από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να εξετάζετε τα συστατικά του αντηλιακού σας, και αυτό διότι όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα, η οξυβενζόλη που περιέχεται σε ορισμένα προϊόντα μπορεί να φέρει κινδύνους για τις έγκυες γυναίκες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Reproductive Toxicology, η οξυβενζόνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Hirschsprung. Πρόκειται για πάθηση που συναντάται στα νεογνά, όταν κάποια νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στο τοίχωμα του εντέρου δεν αναπτύσσονται σωστά. Αποτελεί την πιο κοινή αιτία γαστρεντερικής απόφραξης στα νεογνά και για τη θεραπεία της χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές εξέτασαν μία ομάδα από 423 Κινέζους ασθενείς και τις μητέρες τους. Από αυτούς οι 101 είχαν διαγνωστεί με νόσο Hirschsprung, οι 103 χρειάστηκαν χειρουργική επέμβαση για άλλες πεπτικές διαταραχές και οι 219 ήταν υγιείς. Όπως έδειξαν τα στοιχεία υπήρξε θετική σχέση μεταξύ των γυναικών που είχαν μέτρια έως υψηλά επίπεδα οξυβενζόνης στα ούρα τους και των παιδιών που είχαν τη νόσο Hirschsprung.

Δεδομένου ότι η οξυβενζόνη μπορεί να διαπεράσει τα «εμπόδια» του δέρματος και του πλακούντα, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν στις έγκυες γυναίκες να την αποφεύγουν εντελώς.

«Η οξυβενζόνη και άλλα διαλυτά φίλτρα αντηλιακής προστασίας με βάση το πετρέλαιο διαπερνούν το ανθρώπινο δέρμα και μπορούν να μολύνουν ακόμη και τα αγέννητα παιδιά», δηλώνει ο μαιευτήρας γυναικολόγος Denis Dudley, M. Οι συντάκτες της συγκεκριμένης  μελέτης συμβουλεύουν επίσης τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες να αποφύγουν τη συγκεκριμένη χημική ουσία, καθώς μπορεί να παραμείνει στο σώμα τους ακόμη και για εβδομάδες μετά την έκθεση.

Πηγή : https://www.onmed.gr/ygeia/story/377001/kalokairi-kai-egkymosyni-ayto-to-systatiko-den-prepei-na-periexei-to-antiliako-sas

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Σχετικές Εικόνες: