“Ηλιακή ακτινοβολία: Προστατέψτε το δέρμα σας με 8 εύκολους τρόπους„

Η ηλιακή ακτινοβολία, χωρίζεται σε δύο τύπους ακτινών (UVA+UVB) που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλοιώσεις στο δέρμα.

Δείτε 8 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατέψετε το δέρμα σας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Επιλέξτε το κατάλληλο αντιηλιακό: Αν και κυκλοφορούν πολλά αντιηλιακά προϊόντα στο εμπόριο, σε διάφορες τιμές, επιλέξτε ένα καλό προϊόν που να προστατεύει και από τους δύο τύπους ακτινοβολίας. Αναζητήστε τον όρο «αντιηλιακό ευρέος φάσματος» στις ενδείξεις. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρει προστασία ευρείας κλίμακας από UVA και UVB ακτίνες.

Βάζετε πάντα αντιηλιακό: Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό. Η σωστή χρήση του είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία του δέρματος. Μισή ώρα περίπου πριν εκτεθείτε στον ήλιο εφαρμόστε το αντιηλιακό (μην φοβηθείτε να βάλετε αρκετή ποσότητα) καθώς το δέρμα σας χρειάζεται χρόνο για να το απορροφήσει σωστά.

Καλυφθείτε! Φορέστε μια εσάρπα, ένα μακό ζακετάκι, ή ένα λινό μακρύ πουκάμισο πριν βγείτε στον ήλιο και προστατέψτε ακόμα περισσότερο το δέρμα σας από την ηλιακή ακτινοβολία. Όσο μικρότερη επιφάνεια δέρματος αφήσετε εκτεθειμένη τόσο το καλύτερο. Προσοχή όμως στο εξής: Μην επιλέγετε ρούχα σκούρου χρώματος γιατί τραβάνε την ακτινοβολία και μην ξεχνάτε να ολοκληρώνετε το look σας με ένα καπέλο που θα προστατέψει το πρόσωπο, την μύτη, τα αφτιά και το τριχωτό της κεφαλής από τον ήλιο.

Αποφύγετε τους τεχνητούς τρόπους μαυρίσματος: Οι τεχνητοί τρόποι μαυρίσματος, όπως είναι τα σπρέι, οι κρέμες ή το σολάριουμ πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι δεν προστατεύουν από τις ακτίνες του ήλιου. Μην σας ξεγελά η ομοιόμορφη απόχρωση που σας χάρισαν λίγα λεπτά σολάριουμ. Το σολάριουμ εκπέμπει ακτινοβολία UVΑ, που μπορεί να μην προκαλεί έγκαυμα, αυξάνει ωστόσο σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Πίνετε πολύ νερό: Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση γι’ αυτό είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό μέσα στην ημέρα. Όταν η θερμοκρασία «χτυπάει κόκκινο» η ανάγκη του οργανισμού για νερό μεγαλώνει λόγω της έντονης εφίδρωσης και είναι απαραίτητο να πίνετε τουλάχιστον ένα με δύο λίτρα την ημέρα. Μην ξεχνάτε ότι η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει από ηλίαση μέχρι θερμοπληξία.

Περιορίστε την άσκοπη έκθεση στον ήλιο: Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, μπλε ή πράσινα μάτια, κόκκινα μαλλιά, πολλές ελιές- φακίδες σε πρόσωπο και σώμα ή ιστορικό καρκίνου του δέρματος στην οικογένεια πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο ποιες ώρες της ημέρας κάθεστε στον ήλιο. Και για πόση διάρκεια. Οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο έντονες μεταξύ 11 το πρωί και 3 το μεσημέρι οπότε καλό είναι να περιορίσετε -ή ακόμα καλύτερα να αποφύγετε-την έκθεση στον ήλιο εκείνες τις ώρες.

Τα γυαλιά σας και τα μάτια σας: Ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου καλής ποιότητας, θα προστατεύει τα μάτια σας από το έντονο φως αλλά και από τις ακτινοβολίες UVΑ+ UVB. Είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξετε την όραση σας από την ηλιακή ακτινοβολία που ευθύνεται για την εμφάνιση καταρράκτη και φωτοκερατίτιδας (έγκαυμα κερατοειδούς). Βέβαια προσέξτε το εξής: Ένα ακριβό ζευγάρι γυαλιών δεν εγγυάται ποιοτική προστασία από τις ακτίνες του ήλιου εφόσον δεν έχει ένδειξη «προστασία 100% UV».

Με μέτρο η ηλιοθεραπεία: Η ηλιοθεραπεία πρέπει να γίνεται με μέτρο και κατά την διάρκεια της να μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας σε πρόσωπο και σώμα. Κάνετε το σώμα σας να «συνηθίσει» στον ήλιο σταδιακά και μην το εκθέσετε απότομα ακόμα και αν είστε χειμερινοί κολυμβητές.

Πηγή : https://www.onmed.gr/ygeia/story/376116/hliaki-aktinovolia-9-tropoi-na-prostatepsete-to-derma-sas

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Σχετικές Εικόνες: