“Ουλίτιδα: Η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα„

Μια διατροφή βασισμένη σε τροφές φυτικής προέλευσης μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων της ουλίτιδας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Γερμανοί ερευνητές μελέτησαν 30 άτομα με ουλίτιδα. Η σοβαρότητα της ουλίτιδας και τα επίπεδα της οδοντικής πλάκας μετρήθηκαν στη συνέχεια από επαγγελματίες οδοντίατρους. Οι επιστήμονες χώρισαν στη συνέχεια τυχαία τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, με τη μία να ακολουθεί αντιφλεγμονώδη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ψάρια και ελάχιστα τρανς λιπαρά, ζάχαρη, γαλακτοκομικά και άλλες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Έλαβαν επίσης συμπληρώματα βιταμίνης D. Τα μέλη της άλλης ομάδας συνέχισαν να ακολουθούν τη συνήθη διατροφή τους.

Η μελέτη διάρκειας οκτώ εβδομάδων, που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Journal of Clinical Periodontology, διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα μέλη της ομάδας που ακολούθησαν φυτική διατροφή είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, έχασαν βάρος και είχαν σημαντικά λιγότερη αιμορραγία ούλων.

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στη συσσώρευση πλάκας στα δόντια ή στους δείκτες φλεγμονής στο αίμα.

Σύμφωνα με τον βασικό συγγραφέα της μελέτης Johan P Woelber, οδοντίατρο και ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Freiburg, η κακή διατροφή αποτελεί παράγοντα κινδύνου και μία από τις αιτίες φλεγμονής των ούλων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν με σαφή τρόπο τη δυνατότητα ελάττωσης της ουλίτιδας με φυσικό τρόπο μέσω της βελτίωσης της διατροφής, η οποία προάγει επίσης τη γενική υγεία.

Πηγή : http://medicalnews.gr/oulitida-diatrofi-simptomata/

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)