Υλικά
- 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε μέτριους κύβους
- 400 γρ. ρύζι Καρολίνα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 6 σκελίδες σκόρδου (ή όσες προτιμάτε, εξαρτάται από το πόσο σας αρέσει), ψιλοκομμένες
- 2 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε ταψί χωρίς λιπαρή ουσία για περίπου 5 λεπτά, σε μέτριο γκριλ
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τους κύβους μελιτζάνας σε μια λεκάνη με κρύο νερό που να τους σκεπάζει και ρίχνουμε μία χούφτα αλάτι.
- Τους αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, τους στύβουμε και τους στεγνώνουμε (με τον τρόπο αυτό ξεπικρίζουν και δεν θα απορροφήσουν λάδι κατά το τηγάνισμα που θα ακολουθήσει).
- Εν τω μεταξύ, βάζουμε το ρύζι σε ένα ψιλό σουρωτήρι και το ξεπλένουμε με κρύο νερό.
- Το αφήνουμε να στραγγίξει.
- Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τους κύβους μελιτζάνας, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν.
- Αν δεν χωράνε όλοι μαζί στο σκεύος, τους τηγανίζουμε σε δύο δόσεις.
- Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους αφήνουμε κατά μέρος.
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καλά στραγγισμένο ρύζι με το σκόρδο για 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε 1.200 ml βραστό νερό και το αφήνουμε να κοχλάσει.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και 2 κοφτά κουτ. γλυκού αλάτι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το ρύζι, για περίπου 13 – 14 λεπτά ή μέχρι να γίνει.
- Οταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε τους κύβους μελιτζάνας, το μαϊντανό, το δυόσμο, τον άνηθο και τα κουκουνάρια, ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα, βάζουμε από πάνω το καπάκι της και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά προτού σερβίρουμε.
- Στο ποτήρι μας Αν και οι μελιτζάνες κατά κανόνα φλερτάρουν με ροζέ και ερυθρά κρασιά, στο σημερινό πιλαφάκι θα έβαζα δίπλα ένα λευκό. Chardonnay, Sauvignon, Μαλαγουζιά.