Υλικά

  • 1/4 φλ. σουσαμέλαιο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα κομμένα σε καρέ
  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε καρέ
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε καρέ
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 ματσάκι σέσκουλα ή λάπαθα
  • 1 φλ. κοφτό μακαρόνι Αβέζ ή άλλο μικρό ζυμαρικό Αβέζ
  • 1 φλ. ταχίνι
  • το χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • φρεσκοκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Για τα μαυρομάτικα με σέσκουλα, ξεπλένουμε πρώτα τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα. Τα καλύπτουμε με νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν από την ώρα που θα πάρουν βράση για 30΄ να μισομαλακώσουν, πάντα σκεπασμένα. Έπειτα τα στραγγίζουμε.
  2. Ζεσταίνουμε 1/4 φλιτζάνι σουσαμέλαιο (από το συνολικό) και σοτάρουμε το 1 κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα
  3. κρεμμύδια για 3΄, προσθέτουμε το σέλερι και το καρότο, τα κολοκυθάκια και την πατάτα. Ανακατεύουμε να λαδωθούν και σοτάρουμε για 2΄-3΄. Προσθέτουμε τα φασόλια, τον πελτέ και ζεστό νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15΄. Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε 1 φλιτζάνι νερό ζεστό. Ανακατεύουμε συχνά γιατί πιάνει το ζυμαρικό. Αφήνουμε να χυλώσουν τα υλικά για 10΄.
  4. Διαλύουμε το ταχίνι με το λεμόνι σε ένα βαθύ πιάτο, βάζουμε 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό και προσθέτουμε 1 κουταλιά (μεγάλη κουτάλα σερβιρίσματος) ζωμό από το φαγητό.
  5. Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε. Στην αρχή σφίγγει αλλά προσθέτουμε ζωμό από το φαγητό και αραιώνει. Προσθέτουμε το λεμόνι και περιχύνουμε το φαγητό. Δεν ξαναβράζουμε γιατί θα κόψει το ταχίνι.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!