“Οι κινήσεις των γονιών για να προλάβουν την παιδική παχυσαρκία„

Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να αποφευχθεί. Πρόκειται για μια σύγχρονη μάστιγα που αφορά όλες τις ηλικίες σε παγκόσμια κλίμακα. Πάμε να δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να λειτουργήσετε προληπτικά στο κομμάτι της παιδικής παχυσαρκίας:

 

Όπως πάντα, το βασικό ζητούμενο είναι να δώσετε το καλό παράδειγμα στο παιδί με τις δικές σας διατροφικές συνήθειες. Όσο πιο υγιεινές είναι, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποφύγει την παχυσαρκία.

Από εκεί και πέρα, το παιδί αντιγράφει τις συνήθειες άλλων παιδιών. Με απλά λόγια, όταν βλέπει τον καλύτερο φίλο του να έχει συστηματικά ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, θα επιδιώξει να κάνει το ίδιο.

Φροντίστε έτσι ώστε το παιδί σας να κάνει πέντε γεύματα την ημέρα. Έτσι και ισορροπημένη διατροφή θα κάνει και θα αποφεύγει τα ανθυγιεινά σνακ εκτός σπιτιού.

Σε καμία όμως περίπτωση μην πιέσετε το μικρό σας να φάει αυτά που πρέπει. Το ζητούμενο είναι να γίνει με ομαλό τρόπο και όχι να καταλήξει να λειτουργήσει αντιδραστικά εξαιτίας της πίεσης.

Τα τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία πρέπει να είναι σε περίοπτη θέση στην κουζίνα. Μπορεί στα δικά σας μάτια να φαντάζει λεπτομέρεια, όμως το παιδί εξοικειώνεται με την εικόνα τους και ασυνείδητα θα επηρεαστεί υπέρ της πρόσληψής τους.

Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ακόμα και η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόραση ενδέχεται να παίξει το ρόλο της στο κομμάτι της παχυσαρκίας. Μάλιστα, όσο περισσότερες ώρες βλέπουν τηλεόραση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για παχυσαρκία.

 Πηγή : http://medicalnews.gr/goneis-paidiki-paxysarkia/

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

 

 

Δίκταμο: Το ελληνικό superfood – Δείτε τις ευεργετικές του ιδιότητες

Ποιος είπε πως όλα τα superfoods έρχονται από το εξωτερικό ή είναι θιβετιανά βότανα. Στην οροσειρά Δίκτη της Κρήτης φυτρώνει ο Δίκταμος, ένας αρωματικός θάμνος με εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Τον Ιούλιο του 2013 η επιτροπή φαρμάκων φυτικής προέλευσης του Ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων, με οδηγό τις γραπτές αξιολογήσεις της καθηγήτριας της Φαρμακευτικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κας Ιωάννας Χήνου, δημοσίευσε την τελική μονογραφία του Δίκταμου με θεραπευτικές ενδείξεις την ανακούφιση από:

  • τον βήχα που σχετίζεται με το κρύωμα,
  • τις ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές
  • τις μικρές φλεγμονές του δέρματος και τους μώλωπες

Τι έδειξαν οι αναλύσεις

Έλληνες ερευνητές έχουν κατά καιρούς αναλύσει τα φύλλα και τα υπέργεια τμήματα του δίκταμου, ταυτοποιώντας σημαντικές ουσίες που βρίσκονται μέσα σε αυτά. Τα φλαβονοειδή και τα τριτερπένια αποτελούν κάποια από τα συστατικά που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε εργαστηριακές μελέτες.

Παράλληλα, περισσότερες από 40 ουσίες ανάμεσα στις οποίες η θυμόλη, η καρβακρόλη, το γ-τερπινένιο και το π-κυμένιο έχουν προσδιοριστεί στο αιθέριο έλαιο του δίκταμου, ουσίες στις οποίες οφείλονται οι εξαιρετικές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του αρωματικού φυτού.

Μελέτη της Δρ. Γκορτζή και των συνεργατών έδειξε την αποτελεσματικότητα του αιθέριου ελαίου του δίκταμου έναντι παθογόνων βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας, αλλά και έναντι εν δυνάμει παθογόνων μυκήτων όπως η Candida Albicans. Σε άλλη, εργαστηριακή πάντα μελέτη σε κυτταρικές σειρές, φάνηκε επίσης η σημαντική αντιμικροβιακή δράση συστατικών του δίκταμου έναντι συγκεκριμένων Gram αρνητικών βακτηρίων.

Προσοχή: Ο δίκταμος δεν ενδείκνυται για παιδιά και εγκυμονούσες.

Δίκταμος και Έρωντας

Τον δίκταμο θα τον συναντήσουμε και ως Έρωντα, ονομασία που είτε πηγάζει από τις ενδεχόμενες αφροδισιακές ιδιότητες του είτε σχετίζεται με τον θεό Έρωτα, ενώ οι χαρακτηρισμοί του ως στομαχόχορτο (λόγω της θετικής του επίδρασης στο στομάχι και στο γαστρεντερικό ευρύτερα) αλλά και ως σταματόχορτο (ενδέχεται να βοηθά στη καταστολή της αιμορραγίας) προσδιόρισαν από πολύ νωρίς, κάποιες από τις αξιόλογες δράσεις του στην ανθρώπινη υγεία.

Ο δίκταμος καλλιεργείται συστηματικά στο χωριό Έμπαρος του νομού Ηρακλείου καθώς και στις γύρω κοινότητες, συνδράμοντας έτσι στο μεγαλύτερο ποσοστό της εμπορικής του διακίνησης. Η προσπάθεια για καλλιέργεια του θάμνου αυτού σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπως για παράδειγμα στα Ιωάννινα, δεν είχε επιτυχή έκβαση αποδεικνύοντας την «αγάπη» του δίκταμου στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης.

Πηγή : http://medicalnews.gr/diktamo-ellhniko-superfood/

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

 

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Σχετικές Εικόνες: