“Κρύο ντους για καλό ανοσοποιητικό και ζεστό μπάνιο για καλό μεταβολισμό„

Κρύο ντους

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει σε χειμερινούς κολυμβητές, ένα κρύο μπάνιο διεγείρει τον οργανισμό με αποτέλεσμα να παράγει περισσότερη γλουταθειόνη. Η γλουταθειόνη είναι μια οργανική ένωση με σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Μελέτης Θρομβώσεων στη Μ. Βρετανία, υποστήριξαν ότι στην προσπάθειά του να ζεσταθεί κατά τη διάρκεια ενός κρύου ντους, ο οργανισμός ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι ως γνωστό υπεύθυνα για την καταπολέμηση των ασθενειών.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κρύα ντους ενεργοποιούν το «μπλε σημείο» του εγκεφάλου, το σημείο δηλαδή όπου βρίσκεται η νοραδρεναλίνη, μια χημική ουσία που βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Το σώμα αντιδρά στο κρύο νερό, αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς τα όργανα προκειμένου να παραμείνουν ζεστά. Με αυτόν τον τρόπο, το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα, κάτι που συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, προλαμβάνει τη σκλήρυνση των αρτηριών και βοηθά στην αποβολή τοξινών  από τον οργανισμό.

Mε το κρύο νερό, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, εξαφανίζεται το πρήξιμο στο πρόσωπο και μειώνονται οι μαύροι κύκλοι.

Το κρύο ντους είναι τέλος ωφέλιμο και για τα μαλλιά, καθώς κλείνει τους πόρους στο τριχωτό της κεφαλής και έτσι εμποδίζει τους εξωτερικούς ρύπους να εισέλθουν. Επιπλέον, η ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος βοηθά στην καταπολέμηση της ξηροδερμίας και της λιπαρότητας και κάνει τα μαλλιά να φαίνονται πιο υγιή και λαμπερά.

Ζεστό μπάνιο

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης στο επιστημονικό έντυπο Journal of Applied Physiology, ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων φλεγμονής και σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Loughborough ανέλυσαν δέκα υπέρβαρους άντρες που έκαναν καθιστική ζωή, αφού έμειναν επί μία ώρα σε μπανιέρα με νερό στους 38 βαθμούς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα ζεστό μπάνιο αυξάνει τα επίπεδα του φλεγμονώδους χημικού IL-6 στην κυκλοφορία του αίματος. Το ίδιο παρατηρείται σε οποιαδήποτε κατάσταση σωματικού στρες, όπως πχ όταν γυμναζόμαστε. Όταν το IL-6 φτάσει στην κορύφωσή του, ακολουθεί η ροή ουσιών που καταπολεμούν τα μη υγιή επίπεδα φλεγμονών. Επιπλέον, απελευθερώνεται νιτρικό οξύ που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα καυτό μπάνιο βελτιώνει την κατάσταση των φλεγμονών και βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης στους υπέρβαρους άντρες που κάνουν καθιστική ζωή.

Επίσης, συμβάλει στη βελτίωση του μεταβολισμού και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε πληθυσμούς που δεν μπορούν αντικειμενικά να ασκηθούν σωματικά. Τέτοιοι είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν από άσθμα, έχουν υποστεί διάσειση ή είναι τραυματισμένοι.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το ζεστό μπάνιο μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε όσες θερμίδες θα καίγατε με τη γυμναστική, βοηθώντας σας να χάσετε βάρος.

Πηγές : http://medicalnews.gr/kryo-ntous-ofelh-anosopoihtiko/

https://www.onmed.gr/ygeia/story/371886/zesto-mpanio-ta-ofeli-toy-gia-ton-metavolismo-kai-tin-ygeia

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!