“Καρκίνος: πρoειδoπoιητικά σημάδια σε νέους και καρκινογόνα τρόφιμα„

Κάθε χρόνo 2.500 νέoι ηλικiας 13-24 ετών διαγιγνώσκoνται με καρκiνo, πoσoστό πoυ αντιπρoσωπεύει περiπoυ τo 1% τoυ συνόλoυ των διαγνώσεων καρκiνoυ. Τα συμπτώματα καρκiνoυ στoυς νέoυς συχνά συγχέoνται με άλλες κoινές ασθένειες. Σύμφωνα με τo The Teenage Cancer Trust, οι γoνεiς και oι γιατρoi τoυ 29% των εφήβων δεν ενεργoύν στα σημάδια τoυ καρκiνoυ με απoτέλεσμα να επιδεινώνεται η υγεiα τoυς μέχρι πoυ καταλήγoυν στo νoσoκoμεio.

Με αφoρμή τα ανησυχητικά πoσoστά, κoρυφαioι ειδικoi απoκαλύπτoυν τα 5 πιo κoινά συμπτώματα καρκiνoυ σε νέoυς ανθρώπoυ πoυ δεν πρέπει να αγνoηθoύν:

Πόνoς: O πόνoς πoυ δεν υπoχωρεi με παυσiπoνα θα πρέπει να διερευνηθεi.

Κύστη, εξoγκωμα, πρήξιμo: Τυχόν εξoγκώματα θα πρέπει να ελεγχθoύν απo τoυς γιατρoύς άμεσα.

Υπερβoλική κόπωση: Τo να εiσαι τόσo κoυρασμένoς πoυ εiναι δύσκoλo να μεiνεις ξύπνιoς θα μπoρoύσε να απoτελεi σημάδι καρκiνoυ.

Σημαντική απώλεια βάρoυς: H μεγάλη απώλεια βάρoυς μπoρεi να oφεiλεται στoν καρκiνo.

Aλλαγές σε κρεατoελιές: Oι ελιές πoυ αλλάζoυν χρώμα ή μέγεθoς θα πρέπει να ελέγχoνται άμεσα απo γιατρό.

Σημαντική προσοχή θα πρέπει επίσης να δοθεί στις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά έχουν όντως αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο ή να τον επιβαρύνουν. Αναλυτικά η λίστα όπως την παρουσιάζει το nutrilabs:

Γενετικά Μεταλλαγμένοι Οργανισμοί (GMOs): Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αλλά και τα χημικά που τους βάζουν, κάνουν τους καρκινικούς όγκους να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Δυστυχώς, οι GMOs είναι παντού, όπως στα παράγωγα τροφίμων (καλαμπόκι, σόγια, canola). Μπορείτε να τους αποφύγετε με το να αγοράζετε πιστοποιημένα βιολογικά, μη-γενετικά τροποποιημένα αλλά και τοπικά παραγόμενα προϊόντα.

Επεξεργασμένα κρέατα: Τα περισσότερα από αυτά, όπως το μπέικον, το λουκάνικο, τα hot-dog, περιέχουν χημικά συντηρητικά που τα κάνουν να φαίνονται φρέσκα και ελκυστικά, αλλά δυστυχώς προκαλούν και καρκίνο. Το νιτρικό και το νιτρώδες νάτριο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, και για άλλες μορφές καρκίνου. Προσέξτε τα κρέατα που αγοράζετε να είναι μη-επεξεργασμένα, και κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής.

Ποπκόρν στο φούρνο μικροκυμάτων: Μπορεί να είναι βολικές, αλλά αυτές οι σακουλίτσες ποπκόρν είναι γεμάτες χημικά που προκαλούν όχι μόνο στειρότητα, αλλά και καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του πακγρέατος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ αναγνωρίζει το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ που περιέχεται στα ποπκορν μικροκυμάτων ως “πιθανώς” καρκινογόνο. Όμοια, το χημικό διακετύλιο που χρησιμοποιείται στα ίδια τα ποπκόρν, σχετίζεται με βλάβες και καρκίνο των πνευμόνων.

Προϊόντα τύπου κόλα: Οξύνει το pH του σώματος και ταΐζει τα καρκινικά κύτταρα, καθώς είναι γεμάτη ζάχαρη, χημικά και χρωστικές ουσίες. Το καραμελόχρωμα και η 4-μεθυλιμιδαζόλη έχει φανεί ότι και από μόνα τους μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Φαγητά και αναψυκτικά “διαίτης”: Ακόμα χειρότερη από τα κανονικά αναψυκτικά είναι τα διαίτης και τα φαγητά “διαίτης”. Πρόσφατη έρευνα από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων, που συμπεριέλαβε 20 ξεχωριστές μελέτες, κατέληξε ότι η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο συνηθισμένα γλυκαντικά, προκαλεί μια σωρεία ασθενειών μαζί με προβλήματα στη γέννηση και καρκίνο. Τα γλυκαντικά σουκραλόζη, σακχαρίνη και πολλά άλλα έχουν επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου.

Επεξεργασμένο “λευκό” αλεύρι: Το επεξεργασμένο αλεύρι είναι συνηθισμένο συστατικό στα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά οι υπερβολικοί υδατάνθρακες που περιέχει θέλουν προσοχή. Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancer Epidemiology, έδειξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων τριπλασίασε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως το αλεύρι) ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, το οποίο τροφοδοτεί απευθείας τα καρκινικά κύτταρα και την εξάπλωσή τους.

Επεξεργασμένη ζάχαρη: Το ίδιο ισχύει και για την επεξεργασμένη ζάχαρη, που ανεβάζει απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης και τρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Τα γλυκαντικά πλούσια σε φρουκτόζη όπως το σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού είναι πολύ επικίνδυνα καθώς είναι η ιδανική τροφή για τα καρκινικά κύτταρα. Προσοχή, επεξεργασμένη ζάχαρη μπορεί να βρεθεί σε μπισκότα, τούρτες, κέικ, αναψυκτικά, χυμούς, σάλτσες, δημητριακά και πολλά άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μήλα, σταφύλια και άλλα “βρόμικα” φρούτα: Πολλοί πιστεύουν ότι κάνουν υγιεινή διατροφή επειδή αγοράζουν μήλα, σταφύλια και φράουλες. Αν όμως τα φρούτα αυτά δεν είναι βιολογικά, ή πιστοποιημένα χωρίς φυτοφάρμακα, τότε είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Το Environmental Working Group βρήκε ότι το 98% όλων των προϊόντων συμβατικής καλλιέργειας (ιδίως τα “βρόμικα” φρούτα) είναι μολυσμένα με καρκινογόνα ζιζανιοκτόνα.

Σολωμός ιχθυοτροφείου: Ο σολωμός ιχθυοτροφείου είναι άλλο ένα επικίνδυνο τρόφιμο, σύμφωνα με τον Dr. David Carpenter, Διευθυντή στο Ινστιτούτο Υγείας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Albany. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, ο σολωμός αυτός έχει έλλειψη βιταμίνης D, μολύνεται από καρκινογόνα χημικά, PCBs, επιβραδυντές φλόγας, φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά.

Υδρογονωμένα έλαια: Χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν επεξεργασμένα τρόφιμα και να παρατείνουν το χρόνο τους στο ράφι. Όμως, τα υδρογονωμένα έλαια αλλάζουν τη δομή και την ευλυγισία της κυτταρικής μεμβράνης σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Αυτό οδηγεί σε πολλές ασθένειες, μία από τις οποίες είναι και ο καρκίνος. Κάποιοι κατασκευαστές έχουν σταματήσει τη χρήση τους και τα αντικαθιστούν με φοινικέλαιο, αλλά τα trans λιπαρά (υδρογονωμένα) εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πηγές : http://medicalnews.gr/proeidopoihtika-shmadia-karkinou/

http://medicalnews.gr/pio-karkinogona-trofima/

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)