“Πέντε τροφές που βοηθούν στην υγεία των ματιών„

Η καλή υγεία των ματιών, όπως και όλου του οργανισμού, διαμορφώνεται από την καλή διατροφή. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να τα φροντίζετε και να τα προστατεύετε.

Αλλάζοντας κάποιες κακές συνήθειες και ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή είναι δυνατόν να διατηρήσετε και να βελτιώσετε την όραση σας και την υγεία των ματιών σας.

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα έξι καλύτερα τρόφιμα που μπορούν να βελτιώσουν την όραση σας.

Τόνος, σολομός, σκουμπρί, αντσούγιες, πέστροφα: Είναι πλούσια σε DHA, ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή. Τα χαμηλά επίπεδα σε αυτό το οξύ έχουν συνδεθεί με το σύνδρομο ξηροφθαλμίας.

Ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα): Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία επιβραδύνει την εκφύλιση της ώχρας κηλίδας.

Μούρα και εσπεριδοειδή: Είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει και αυτή τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.

Κρόκος του αυγού: Είναι μια πρωταρχική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης αλλά και ψευδαργύρου, συστατικών που επίσης συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ώχρας κηλίδας.

Καρότα: Περιέχουν βήτα-καροτίνη, ένας τύπος βιταμίνης Α που προσδίδει στις τροφές πορτοκαλί απόχρωση, είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά τον αμφιβληστροειδή να λειτουργεί ομαλά. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει απώλεια νυχτερινής όρασης και κηλίδες του Bitot, μικρές, λευκές αναπτύξεις επάνω στον επιπεφυκότα ή στο λευκό τμήμα του ματιού.

Φυλλώδη λαχανικά: Παρέχουν λουτεΐνη και αντιοξειδωτικά ζεαξανθίνη που, σύμφωνα με μελέτες, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.

Πηγές : http://medicalnews.gr/trofes-ygeia-mation/

https://www.onmed.gr/diatrofi/story/371081/xymos-karotoy-ta-ofeli-toy-gia-tin-epidermida-ta-matia-to-anosopoiitiko-foto

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!