“Δέκα τροφές με αντιγηραντικές ιδιότητες „

Υπάρχουν πολλές κρέμες και συμπληρώματα με αντιγηραντικές ιδιότητες στο εμπόριο, όμως γιατί να ανατρέχουμε σε αυτά όταν μπορούμε να επωφεληθούμε από την ίδια μας τη διατροφή; Οι παρακάτω τροφές έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες που βοηθούν στη σφριγιλότητα του δέρματος, στην ανανέωση των κυττάρων και στην αναζωογόνηση του οργανισμού.

Φάβα: Tα συστατικά της μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ίνες της και τα αντιοξειδωτικά της συστατικά προσφέρουν μακροζωία.

Καρύδια: Όσοι τα καταναλώνουν τρεις φορές την εβδομάδα κερδίζουν τρία χρόνια ζωής, σύμφωνα με έρευνα στην επιθεώρηση BMC Medicine. Μειώνουν επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Φυτικές πρωτεΐνες: Προσθέτοντας τα λαχανικά ως πηγή πρωτεΐνης στη διατροφή σας βοηθάτε τον οργανισμό σας και ειδικά τα νεφρά σας. Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Νεφρολογίας, τροφές όπως η κινόα, το ρύζι, τα φασόλια και το τόφου, μπορούν να σας δώσουν ίση ή και περισσότερη ποσότητα πρωτεΐνης από το κρέας συν τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχειά και τις φυτικές ίνες που θα αποκομίσετε. Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Ρόντνεϊ Τζόνσον του Πανεπιστημίου του Ιλινόι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών μείωσε αισθητά τα επίπεδα φλεγμονής στο έντερο αλλά και στα μικρογλοιακά κύτταρα των ηλικιωμένων ποντικιών. Τα μικρογλοιακά κύτταρα είναι ανοσοκύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος που τείνουν να εκδηλώνουν χρόνια φλεγμονή με την πάροδο των ετών, η οποία αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες της αποδυνάμωσης της μνήμης και της γνωστικής εξασθένησης που παρατηρείται στους ηλικιωμένους.

Καρότα: Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, τα καροτοειδή που περιέχουν τα καρότα μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και να κάνουν το δέρμα πιο σφριγηλό και όμορφο.

Σαρδέλες: Περιέχουν Ω3 λιπαρά που, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής, προστατεύουν από τον διαβήτη και από τις καρδιακές παθήσεις. Μόλις μία μερίδα σαρδέλες προσφέρει τη μισή ποσότητα Ω3 που χρειάζεστε σε ημερήσια βάση. Ακόμα, δίνει 400% από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Β12, μια βιταμίνη που συμβάλλει στη μακροζωία.

Καρύδα: Τα λιπαρά οξέα της καρύδας επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου και προστατεύουν το DNA, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που έγινε σε ποντίκια.

Γλυκοπατάτα: Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάνσας, η γλυκοπατάτα περιέχει υψηλά επίπεδα ανθοκυανίνης, μιας ένωσης που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Κρασί: Το κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, μια ισχυρή χημική ένωση που βρέθηκε να αναστρέφει τα σημάδια της γήρανσης των κυττάρων, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Cell Metabolism.

Σοκολάτα: Η ρεσβερατρόλη υπάρχει και στη σοκολάτα, ιδίως τη μαύρη.

Ρόδι: Οι κόκκινοι σπόροι που έχει το ρόδι περιέχουν ουρολιθίνη Α, ένα μόριο που προστατεύει τα μυϊκά κύτταρα από τη γήρανση. Αποτελεί μία από τις καλύτερες τροφές για τη μακροζωία του οργανισμού.

Πηγές : https://www.onmed.gr/antigiransi/story/369723/deka-trofes-me-antigirantikes-idiotites

http://medicalnews.gr/ghransh-egkefalou-trofes/

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)