“Καφεΐνη, αλκοόλ, βάρος & πιθανότητες σύλληψης: Τι ισχύει για άνδρες & γυναίκες„

Νέα έρευνα σε 500 ζευγάρια που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί, έδειξε ότι η κατανάλωση καφεΐνης την εβδομάδα πριν την σεξουαλική συνεύρεση, αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης. Σύμφωνα με αυτή, οι άνδρες που πίνουν καθημερινά δύο φλιτζάνια καφέ, μπορούν να διπλασιάσουν τις πιθανότητες να καταστήσουν έγκυο τη σύντροφό τους.

Αντίθετα, οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα αλκοολούχο ποτό κάθε δεύτερη μέρα πριν και μετά την ωορρηξία μείωναν κατά 26% τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Η Δρ. Sunni Mumford από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δήλωσε: «Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του τρόπου ζωής τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών κατά τη διάρκεια της ευαίσθητης περιόδου αναπαραγωγής και πώς επηρεάζουν τη γονιμοποίηση, αλλά και την ανάγκη για κατάλληλη καθοδήγηση των ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν παιδί το διάστημα πριν τη σύλληψη».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια αναπαραγωγής στο Queen’s University στο Μπέλφαστ, Sheena Lewis, υπάρχει ένας πιθανός μηχανισμός που θα μπορούσε να υποστηρίξει τα τελευταία ευρήματα που περιλαμβάνουν δύο χημικές ουσίες στο σώμα που ονομάζονται ATP ή τριφωσφορική αδενοσίνη και GTP ή τριφωσφορική γουανοσίνη. Η καφεΐνη αποτρέπει τη διάσπαση αυτών των χημικών ουσιών και έτσι τα κύτταρα, του σπέρματος περιλαμβανομένου, μπορούν να “κολυμπήσουν” ταχύτερα ή μακρύτερα. Αυτό είναι ένα καλό νέο επειδή πολλές περιπτώσεις υπογονιμότητας προκαλούνται από σπερματοζωάρια που είναι κακοί κολυμβητές.

Άλλοι εμπειρογνώμονες παραμένουν επιφυλακτικοί και συμβουλεύουν τους άνδρες που θέλουν να τεκνοποιήσουν να μην καταναλώνουν ποτά με πολλή καφεΐνη, όπως το τσάι και ο καφές. Πέρυσι, ανασκόπηση 28 ερευνών σχετικά με την πρόσληψη καφεΐνης και το σπέρμα, διαπίστωσε ότι μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα, βλάπτοντας ενδεχομένως το DNA του σπέρματος.

Ο καθηγητής Charles Kingsland, ιδρυτής της μεγαλύτερης μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Μ. Βρετανία, επισημαίνει: «Αναμφισβήτητα, το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ πριν τη σύλληψη είναι επιβλαβή για την ανάπτυξη υγιών εμβρύων. Αυτές οι ουσίες είναι πραγματικά δηλητήρια, ενώ η καφεΐνη είναι πιο αμφιλεγόμενη».

Η Δρ Channa Jayasena,σύμβουλος αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης βλάπτει τον αριθμό σπερματοζωαρίων. Προκαλεί λοιπόν έκπληξη ότι οι άνδρες που έπιναν καφέ ήταν πιθανότερο να καταστήσουν έγκυο τη σύντροφό τους. Θα συμβούλευα τους άνδρες που επιθυμούν κα κάνουν παιδί, να μην αυξήσουν την πρόσληψη καφεΐνης αλλά να περιμένουν μέχρι να συγκεντρώσουμε περισσότερες αποδείξεις.

Το βάρος είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα των γυναικών. Επειδή αποτελεί παράγοντα που μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, είναι αναγκαίο να χάσουν βάρος αν θέλουν να αυξήσουν τη γονιμότητά τους. Γυναίκες που έχουν καταφέρει να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά έχουν καταφέρει να μείνουν έγκυοι με φυσικό τρόπο.

Πηγές : http://medicalnews.gr/kafeini-alkool-pithanothtes-syllhpshs/

https://www.onmed.gr/ygeia/story/370343/adynamia-syllipsis-5-gynaikeies-pathiseis-poy-ayxanoyn-to-kindyno

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!