“Οι 7 τροφές που καταπολεμούν το άγχος„

Με την κατάλληλη διατροφή, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ψυχική σας διάθεση και να απολαύσετε μια πιο χαλαρή καθημερινότητα.

Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry, μια θρεπτική διατροφή όπως η μεσογειακή μπορεί να μειώσει κατά ένα τρίτο τον κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ αντίθετα μια διατροφή πλούσια σε κακά λιπαρά, ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα της συχνής ψυχικής νόσου.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Άλι Μίλλερ, το άγχος οφείλεται εν μέρει σε μια ανισορροπία νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικοί αγγελιαφόροι που εμπλέκονται στον έλεγχο των συναισθημάτων και της διάθεσης. Η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες και τα υγιεινά λιπαρά, συμβάλλει στην ισορροπία νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο κι έτσι προωθεί το αίσθημα της χαράς και τη ευεξίας.

Δείτε ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τις σκέψεις που σας προκαλούν δυσφορία και σας εμποδίζουν να απολαύσετε μια γαλήνια καθημερινότητα:

Γαλοπούλα: Η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που υπάρχει στη γαλοπούλα, έχει ισχυρή χαλαρωτική δράση κι έτσι μπορεί να μειώσει το αίσθημα του άγχους. Η τρυπτοφάνη προωθεί την παραγωγή της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή της χαράς και της καλής διάθεσης.

Σολομός: Είναι πλούσιος σε θρεπτικά Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία, χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους, ωφελούν σημαντικά την υγεία του νευρικού συστήματος, βελτιώνοντας τη διάθεση.

Μαύρη σοκολάτα: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες της μαύρης σοκολάτας, οι οποίες προέρχονται από το κακάο, συμβάλλουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Οι επιδράσεις αυτές βοηθούν ώστε να υποχωρήσει το άγχος. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας (περίπου 45 γραμμάρια) μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό.

Εσπεριδοειδή: Τα επινεφρίδια, οι δύο μικροί αδένες που βρίσκονται ακριβώς επάνω από τα νεφρά, αποτελούν τις βασικές «αποθήκες» βιταμίνης C του ανθρώπινου οργανισμού και χρησιμοποιούν τη βιταμίνη αυτή για να ρυθμίσουν τα επίπεδα της «ορμόνης του στρες» (κορτιζόλη). Αυτό εξηγεί γιατί η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C έχει συσχετιστεί στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών με μείωση των συμπτωμάτων του στρες και του άγχους. Τα εσπεριδοειδή, όπως επίσης και η ντομάτα, το μάνγκο και οι χρωματιστές πιπεριές, αποτελούν μερικές από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C.

Μπρόκολο: Τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, όπως το μπρόκολο, παρέχουν σημαντική ποσότητα μαγνησίου, ενός μετάλλου με ισχυρή χαλαρωτική δράση. Άλλες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι και το σουσάμι.

Αβοκάντο: Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά, συστατικά που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Η καλή κυκλοφορία του αίματος, κυρίως στον εγκέφαλο, είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσετε καλή διάθεση. Επίσης, το αβοκάντο παρέχει μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών που παίζουν ρόλο στον έλεγχο των συναισθημάτων, όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β6 και το κάλιο.

Βρόμη: Εκτός από χορταστικό πρωινό, η βρόμη είναι επίσης ωφέλιμη για την ψυχική υγεία, κυρίως χάρη στο μαγνήσιο που παρέχει. Μόλις μισό φλιτζάνι βρόμη παρέχει το ένα τρίτο της ποσότητας μαγνησίου που χρειάζεστε καθημερινά.

Πηγή:  https://www.onmed.gr/diatrofi/story/370468/oi-7-trofes-poy-katapolemoyn-to-agxos-pics

Επιμέλεια: Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Σχετικές Εικόνες: