“Νεφρά: 7 «αθώα» λάθη που βάζουν την υγεία τους σε κίνδυνο„

Τα νεφρά είναι τα όργανα που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση ουσιών από το αίμα με αποτέλεσμα την παραγωγή των ούρων. Επιπλέον, ρυθμίζουν την ισορροπία των μεταλλικών στοιχείων και του νερού στο σώμα μας. Σημαντικές ιδιότητες των νεφρών είναι η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης του αίματος. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν φυσιολογικά, ο άνθρωπος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Δείτε ποιες καθημερινές συνήθειες βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των νεφρών σας και τι πρέπει να κάνετε:

Συσκευασμένες τροφές: Οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν πολύ νάτριο, δηλαδή αλάτι, το οποίο δεν βλάπτει μόνο την καρδιά αλλά και τα νεφρά. Όταν τρώτε πολύ αλάτι, το σώμα το απομακρύνει μέσω των ούρων μαζί με το ασβέστιο. Η περίσσεια ασβεστίου στα ούρα αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας λίθων στα νεφρά. Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα.

Υπέρταση:  Τα νεφρά είναι στην ουσία ένα μεγάλο σύνολο αιμοφόρων αγγείων. Αν έχετε υπέρταση επιβαρύνονται τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία. Η αρρύθμιστη υπέρταση μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στα νεφρά και να προκαλέσει βλάβες στα ίδια.

Κάπνισμα: Μελέτη του 2012 ανακάλυψε ότι η διακοπή του καπνίσματος για 16 ή περισσότερα χρόνια μείωσε τον κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκίνου κατά 40%. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Δεν πίνετε νερό όταν διψάτε: Αν δεν μπορείτε να πίνετε 8 ποτήρια νερού την ημέρα, αρκούν 4 έως 6 για τη διατήρηση της υγείας των νεφρών. Αν πίνετε όμως μόνο 1-2 ποτήρια την ημέρα, δεν βοηθάτε το σώμα σας να ελέγχει τα επίπεδα νατρίου και αρτηριακής πίεσης, με πιθανότητα να προκαλέσετε πρόβλημα στα νεφρά σας.

Παίρνετε πολλά παυσίπονα: Εάν παίρνετε μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη για τους χρόνιους πόνους, όπως ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη, μειώνεται η ροή του αίματος στα νεφρά και προκαλούνται ουλές που γίνονται τοξικές για τα όργανα. Μην παίρνετε αναλγητικά χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό.

Συμπληρώματα: Το γεγονός ότι κάποια σκευάσματα χαρακτηρίζονται φυτικά, δεν σημαίνει ότι ωφελούν την υγεία και μπορεί να γίνεται αλόγιστη χρήση τους. Ένα συστατικό φυτικής προέλευσης, το αριστολοχικό οξύ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί τους καταναλωτές να αποφεύγουν σκευάσματα που στις ετικέτες αναγράφουν τους όρους Aristolochia, Asarum ή Bragantia.

Περιττά κιλά: Τα περιττά κιλά επιβαρύνουν τη λειτουργία των νεφρών και αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νεφρική νόσο. Τα προβλήματα στη διαχείριση της ινσουλίνης στον διαβήτη τύπου 1 και 2 προκαλούν φλεγμονή και ουλές στα νεφρά. Οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να ελέγχουν σε τακτική βάση τα νεφρά τους.

Πηγές :  https://www.onmed.gr/ygeia/story/369958/nefra-7-athoa-lathi-poy-vazoyn-tis-ygeia-toys-se-kindyno

Readers digest

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!