“Με ποιες τροφές θα «ξεβουλώσετε» τις αρτηρίες σας„

Οι καρδιοπάθειες ευθύνονται για 1 στους 4 θανάτους παγκοσμίως. Βασική αιτία είναι οι φραγμένες αρτηρίες λόγω αποθέσεων ασβεστίου, πλάκας και λιπαρών οξέων. Η επιλογή των κατάλληλων τροφών, μπορούν να επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία:

Βρώμη: Είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης, που με την πάροδο των χρόνων προκαλεί συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Φασόλια: Είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες, ενώ παράλληλα αυξάνουν την ελαστικότητα των αρτηριών, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ένα άλλο πλεονέκτημά των μαύρων και κόκκινων φασολιών είναι τα αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τη φλεγμονή που συμβάλλει στην καρδιακή νόσο.

Φακές: Έχουν τα οφέλη των φασολιών, ενώ παράλληλα είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ελάχιστα λιπαρά, καθώς επίσης ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, μέταλλα που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ψάρι: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου, έχουν όμως και αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνες συσχετίζουν τη φλεγμονή με μια σειρά χρόνιων παθήσεων, όπως η αθηροσκλήρωση.

Αβοκάντο: Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και επίσης περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που ωφελούν την καρδιά μέσω της μείωσης της κακής LDL χοληστερόλης και της αύξησης της καλής HDL χοληστερόλης.

Φιστίκια Αιγίνης: Είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, οι οποίες αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Κουρκουμάς: Η κουρκουμίνη είναι αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει την απόθεση των λιπαρών που μπλοκάρουν τις αρτηρίες.

Μπρόκολο: Έρευνες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη, ένα φυτοχημικό συστατικό που υπάρχει κυρίως στο μπρόκολο, βοηθάει τη φυσική άμυνα του οργανισμού έναντι της απόφραξης των αρτηριών. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει αντιφλεγμονώδεις αλλά και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Σπαράγγια: Είναι πλούσια σε κουερσετίνη, ένα φλαβονοειδές, που προλαμβάνει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Καρπούζι: Το καρπούζι είναι πλούσιο στη φυτοχημική ένωση κιτρουλίνη, η οποία μετατρέπεται από ένζυμα του οργανισμού μας σε αργινίνη, ένα αμινοξύ που έχει ιδιαίτερα ωφέλιμες δράσεις στην καρδιά, στο κυκλοφορικό και στο ανοσοποιητικό. Η αργινίνη αυξάνει το νιτρικό οξύ το οποίο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει και να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.

Προϊόντα ολικής αλέσεως: Έρευνες έχουν δείξει ότι για κάθε 10 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως που τρώτε καθημερινά, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου κατά 14% και ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή προσβολή κατά 25%. Ο λόγος είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην αποβολή της χοληστερόλης από το σώμα, ενώ βοηθούν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο, που έχει έμμεσα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Γάλα εμπλουτισμένο με μακράς αλυσίδας πολυακόρεστα λιπαρά: Με την πάροδο των χρόνων οι αρτηρίες γίνονται ανελαστικές, περιορίζοντας τη ροή του αίματος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων.

Πατάτες: Είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, αρκεί να αποφεύγετε το μαγείρεμά τους με ανθυγιεινά λιπαρά.

Καφές: Οι κόκκοι του καφέ είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά. Μελέτη σε ποντίκια που λάμβαναν καφεΐνη ίση με αυτή που περιέχεται σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ, έδειξε ότι τα αιμοφόρα αγγεία τους άρχισαν να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.
Προβιοτικά: Προάγουν την υγεία του εντέρου μέσω της αύξησης των καλών βακτηρίων, ενώ έρευνες δείχνουν ότι τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και τα τουρσιά βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της κακής LDL χοληστερόλης.

Μούρα: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση τριών μερίδων την εβδομάδα μπορεί να μειώσει κατά 33% τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στις γυναίκες, λόγω των ανθοκυανινών, ενώσεων που προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Κρασί: Λίγο κρασί ωφελεί την καρδιά. Φροντίστε όμως να μην ξεπερνάτε το ένα ποτήρι την ημέρα και προτιμάτε το κόκκινο κρασί που είναι πλούσιο στην αντιγηραντική ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής.

Αυγά: Τα λιπαρά των αυγών ενισχύουν την καλή HDL χοληστερόλη στο αίμα, η οποία βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στα αγγεία. Μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών συνδέεται με μείωση κατά 11% του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Πράσινο τσάι: Η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3, μία ένωση που βρίσκεται στο πράσινο τσάι και έχει βρεθεί ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και συμβάλλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ, έχει την ιδιότητα να συρρικνώνει και τις λιπαρές αποθέσεις στα τοιχώματα των αρτηριών. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι συμβάλλει επίσης στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Μαύρη σοκολάτα: Οι κόκκοι κακάο είναι πλούσιοι σε φλαβανόλες, φυτοχημικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που αυξάνουν την καλή χοληστερόλη HDL και προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Μελέτη του 2017 του Δρ. Κριταναγουόνγκ στη Νέα Υόρκη σε πάνω από μισό εκατομμύριο ενήλικες έδειξε ότι μικρή ποσότητα σοκολάτας (με περιεκτικότητα σε κακάο >70%) μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, όσοι από τους συμμετέχοντες έτρωγαν έως και τρεις σοκολάτες κάθε μήνα φάνηκε να έχουν 23% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν ποτέ σοκολάτα. Από την άλλη, όσοι σοκολάτα σε καθημερινή βάση είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη πάθηση.

Πηγές : https://www.onmed.gr/ygeia/story/369651/me-poies-trofes-tha-xevoylosete-tis-artiries-sas-eikones
https://www.onmed.gr/ygeia/story/369686/kardiaki-aneparkeia-se-poia-posotita-meionei-ton-kindyno-i-sokolata
Reader’s digest

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Σχετικές Εικόνες: