“Τι είναι η ντοπαμίνη και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τα επίπεδά της στον εγκέφαλό μας;”

Η ντοπαμίνη, μία από τις «ορμόνες της ευτυχίας», είναι μια οργανική ουσία που ανήκει στην οικογένεια των κατεχολαμινών. Στον εγκέφαλο δρα ως νευροδιαβιβαστής, μια ουσία που χρησιμοποιείται από τα νευρικά κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μεταφέρουν, από μια περιοχή του εγκεφάλου στην άλλη, συναισθήματα απόλαυσης και καλής διάθεσης. Η ντοπαμίνη ενεργοποιεί αυτά τα συναισθήματα και τα συναισθήματα αυτά, μεταξύ άλλων, την ενισχύουν. Ελέγχει τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την απόλαυση και τη διάθεση για δράση και βοηθά στην συγκέντρωση.

5 φυσικοί τρόποι για να ενισχύσετε τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο:
1. Μείνετε μακριά από κάθε είδους εθισμό. Αλκοόλ, τσιγάρο, ζάχαρηενισχύουν παροδικά τα επίπεδα ντοπαμίνης, αλλά μακροπρόθεσμα τη βλάπτουν καθώς ο εγκέφαλος αδυνατεί τελικά να την παράξει χωρίς τα συγκεκριμένα ερεθίσματα.

2. Οργανώστε τη ζωή σας. Φτιάξτε λίστες με όλες τις εκκρεμότητες που σας απασχολούν. Όσο τις φέρνετε σε πέρας θα νιώθετε να φεύγει το άγχος και η ανησυχία και θα νιώθετε όλο και πιο ήρεμοι και καλοδιάθετοι.

3. Ακούστε δυνατά την αγαπημένη σας μουσική. Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου MacGill στο Μόντρεαλ όταν οι εθελοντές της έρευνας άκουγαν τη μουσική που τους άρεσε τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλό τους αυξάνονταν κατά 9%.

4. Βάλτε στην καθημερινή σας διατροφή κάποιες από τις ακόλουθες τροφές που ενισχύουν φυσικά την ντοπαμίνη. Κάποιες από αυτές τις τροφές είναι τα αμύγδαλα, οι μπανάνες, η σοκολάτα, ο καφές, το αβοκάντο και το πράσινο τσάι, αλλά σε φυσιολογικές ποσότητες.

5. Η άσκηση, ήπια ή πιο έντονη, δεν μας βοηθά απλώς να διατηρούμε τη σιλουέτα μας. Ενισχύει, επίσης, φυσικά τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας, σε συνδυασμό με τις ενδορφίνες και τα επίπεδα σεροτονίνης, ουσίες που επίσης συντελούν στην καλή διάθεση και ευεξία. Αυτοί που θέλουν να βελτιώσουν την αναπνευστική και καρδιακή λειτουργία τους προτιμούν συνήθως την αερόβια άσκηση, ενώ αυτοί που στοχεύουν στην αύξηση της μυϊκής τους μάζας επιλέγουν τις ασκήσεις με βάρη.Mια νέα επιστημονική μελέτη στο Journal of Clinical Investigation – Insight έδειξε ότιη αερόβια άσκηση επάγει την παραγωγή της ορμόνης FGF21η οποία αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμόκαι τον αριθμό των καύσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και σε κατάσταση χαλάρωσης, διευκολύνοντας έτσι τις προσπάθειες απώλειας των περιττών κιλών.Παράλληλα, η FGF21 παίζει ρόλο στον διαβήτη, στην παχυσαρκία και σε άλλες μεταβολικές διαταραχές,

«Οργανώσου, αθλήσου, φάε καλά.» Αστείες, χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για να ενισχύσετε τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σας και να νιώσετε αμέσως καλύτερα !

Πηγές : https://www.as-milisoume.gr/el/Articles/ti-einai-i-ntopamini

Επιμέλεια : Χριστίνα Πάπιστα, Διδάκτωρ Ανοσο-Φυσιοπαθολογίας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!

Σχετικές Εικόνες: